Türkiye’de reklamcılığın gelişimi, dergi reklamcılığının yeri ve önemi - Çakır, Serdar (My University, 2004)
“TÜRKİYE’DE REKLAMCILIĞIN GELİŞİMİ, DERGİ REKLAMCILIĞININ YERİ VE ÖNEMİ” ZETİ Dergiler yayınlandığı ilk yıllarda toplumlar üzerinde önemli etkileri olmuş, radyo ve televizyonun icat edilmesiyle gücü zayıflamıştır. Günümüzün televizyonlu, internetli gelişen medya planlamasında ise önemini yeniden tazeleyen bir araçtır. Diğer kitle iletişim araçlarına göre daha uzun ömürlü olması ve hedef kitlelerini net bir şekilde tanımlayabilme özelliğine sahip olması dergiyi önemli bir reklam aracı haline getirmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde reklam kavramı, özellikleri, reklamın ekonomik ve toplumsal hayat üzerindeki etkileri ana hatları ile incelenmiş, ikinci bölümde ise ülkemizde reklamcılığın nasıl bir gelişim izlediğini ve günümüzde sektörün ulaştığı boyut değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise reklam aracı olarak derginin yapısı ve özellikleri incelenmiş; dergi reklamlarının özellikleri, ölçüleri, tarifeleri, formatları, sunduğu olanaklara değinilmiş ve derginin medya planlama süreci anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise piyasada yayınlanan bir derginin, reklam aracı olarak kullanılışı üzerine bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada derginin genel bilgileri ve özellikleri dışında, reklam-ilan yönetimi stratejilerini belirleyen tiraj, satış, dağıtım, abonelik sistemi, derginin hedef kitlesi, okur profili, pazarlama potansiyeli ve reklam profili incelenmiştir. Bu çalışmanın hareket noktası, günümüzün değişen medya planlamasında derginin yerini ve reklam aracı olarak kullanımını araştırmaktır. The

of the master thesis named “THE DEVELOPEMENT OF THE ADVERTISING BUSINESS IN TURKEY, THE POSITION AND THE IMPORTANCE OF MAGAZINE ADVERTISING” . In the past magazines have been very effective on the societies but with the invation of the radio and the television its power weakend. Today magazines have become popular again in today’s improving media planning. Comparing with the other mass-media, being long lifed and audience selectivity makes magazines an important advertising medium. In the first chapter the consept of advertisement, features, and the effects of the advertising on social and economical life are examined. In the second chapter it has been examined how advertising business have developed and today’s level of the advertising business. In the third chapter , as an advertising medium, the concept and features of magazines have been examined. In the magazine advertising, elements, formats, sizes and the proses of magazine media planning are described. In the fourth chapter, it was practiced that how a magazine used as an advertising medium. In the practice advertising management strategies, magazine’s circulation, sales, distribution, target mass, reader profile, marketing potencial and advertising profile have been investigated. The purpose of the thesis, is to examine the position of the magazine in altering media planning as an advertising medium in recent time.
Keywords: Basın İşletmeciliği; Reklamcılık; Reklamcılık_Türkiye