Bozulmuş glukoz toleransı olan hastalarda sinir ileti incelemeleri ile erken nöropati varlığının belirlenmesi - Moralı, Serpil (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, polinöropatiye ait belirti ve bulguları olmayan, bozuk glukoz toleransına sahip olgularda elektrofizyolojik verileri incelemektir. Çalışmaya alınan açlık glukozu normal fakat bozuk glukoz toleransına sahip 30 olgu ile kontrol grubundaki 15 kişide motor ve duysal sinirlerde distal latans, hız ve amplitüd incelemeleri yapılmış, ayrıca F dalga yanıtları ve sural/ radial amplitüd oranı araştırılmıştır ve sonuçta her iki grup arasında anlamlı düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Hasta grubunda, sural sinirde en sık görülmek üzere, median, ulnar, radial, lateral ve medial antebrakial ve yüzeyel peroneal sinirlerde ileri derecede anlamlı (p<0.0001) amplitüd düşüklüğü ve yüzeyel peroneal sinirde belirgin ileti hızı yavaşlaması (p<0.0001) tespit edilmiştir. Yine tibial sinirde ileri derecede anlamlı olmak üzere, (p<0.0001) amplitüd azalması ve ileti hızı yavaşlamasını, distal latans uzaması (p<0.05), peroneal sinirdeki amplitüd azalması (p<0.001), ileti hızı düşüklüğü (p<0.01) ve median sinirdeki amplitüd düşüklüğü (p<0.05) ile ileti hızı yavaşlaması (p<0.01) izlemiştir. F dalga parametrelerinin incelenmesinde, tibial sinirde ileri derecede anlamlı olmak üzere (p<0,001) F minimum, F maksimum ve F ortalama latanslarında uzama ile ortalama F amplitüdü düşüklüğü, median sinirde F minimum ile ulnar ve median sinirde F maksimum latans uzaması (p<0.05), ayrıca tibial ve peroneal sinirlerde persistans azalması dikkati çekmiştir. Sural/ radial amplitüd oranları ise kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde (p<0.001) azalmıştır. Bu bulgular, henüz diyabetin belirgin olmadığı, bozulmuş glukoz tolerans evresinde bile periferik sinir patolojisinin varlığını göstermeleri bakımından anlamlı olabilir. The aim of this study is to investigate the electrophysiologic datas in patients with impaired glucose tolerance without signs and symptoms of polyneuropathy. 30 patients with normal values of blood glucose and impaired glucose tolerance and 15 controls were investigated for nerve conduction velocities (NCV), distal latencies and amplitudes of motor and sensory nerves, F wave responses and sural/ radial amplitude ratio. There were significant differences between the two groups. Sural nerve being the most common, median, ulnar, radial, lateral and medial antebrachial and superficial peroneal nerves had statistically significant diminished sensory nerve action potential (SNAP) amplitudes and the superficial peroneal nerves had a significant slow NCV (p<0.0001) in the first group. Investigation of tibial nerve showed statistically significant diminished compound muscle action potential (CMAP) amplitüdes and slowing NCV (p<0.0001) and prolonged distal latency (p<0.05). Abnormal results were also found in peroneal and median nerves CMAP amplitudes (p<0.0001 and p<0.05 respectively) and NCV's (P<0.01). In F wave parameter evaluatios, the tibial nerve had abnormal values of the minimum F, maximum F, median F latencies, the median nerve had abnormal values of the minimum F latency and ulnar and median nerve had abnormal values of the maximum F latencies (p<0.05). The tibial and peroneal nerves had also decrease in persistency (p<0.05). Compared to the control group sural/ radial amplitude ratio were significantly low in the first group (p<0.001). These results show that even in the impaired glucose tolerance phase peripheral nerves can be affected.
Keywords: Hastalıklar; Nöroloji; Sinir sistemi ve akıl hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri