Kestane/Gürgen Talaşı Dolgulu Vinilester Kompozitlerin Mekanik_x000D_ Özelliklerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Petrol esaslı geleneksel kompozitler toksiktirler ve biyolojik olarak parçalanamazlar; geri dönüştürülmeleri zor ve pahalıdır. Bu sebeplegünümüzde çevresel kaygılar, artan atık problemleri, azalan doğal kaynaklar gibi önemli problemlere olası çözümler bulması içinbileşenleri yenilenebilir kaynaklardan gelen kompozit (yeşil kompozit) üretimi teşvik edilmektedir. Bu çalışmada 150 µm boyutundakiatık kestane ve gürgen talaşları vinilester matriste dolgu olarak kullanılmıştır. Çalışmada, kestane talaşı-vinilester, gürgen talaşıvinilester, kestane+gürgen talaşı-vinilester kombinasyonları hazırlanmıştır. Her bir kombinasyon ağaç talaşı/reçine ağırlık oranı %5,%10, %15, %20 olacak şekilde 4 oranda hazırlanmış, çalışmada toplam 12 farklı kompozit numunesi kullanılmıştır. Çalışmada kestaneve gürgen talaşlarının kompozitte dolgu olarak kullanımının incelenmesinin yanı sıra dolgu oranı etkisi de incelenmiştir. Numunelerinçekme, 3 nokta eğme, darbe ve sertlik gibi mekanik özellikleri incelenmiş ve test sonuçları grafiklerle yorumlanmıştır. NumunelerinSEM görüntüleri incelenmiştir. Vinilester içinde dolgu oranı artmasıyla mekanik özelliklerinde kısmi iyileşme gözlemlendi. Kestane ilegürgen talaşları kıyaslandığında aralarında büyük bir fark olmamasına karşın kestane dolgulu kompozitlerin mekanik özellikleri dahayüksek olduğu, ideal dolgu oranının ise %10 olduğu değerlendirilmiştir.

Petroleum-based conventional composites are toxic and not biodegradable; they are difficult to recycle and expensive. Nowadays,_x000D_ composite (green composite) production from renewable sources is encouraged to find possible solutions to important problems such_x000D_ as environmental concerns, increased waste problems, and reduced natural resources. In this study, 150 µm waste chestnut and hornbeam_x000D_ wood sawdust were used as filler in vinylester matrix. In this study, chestnut sawdust-vinylester, chestnut sawdust-vinylester, chestnut_x000D_ + hornbeam sawdust-vinylester combinations were prepared. Each combination of wood sawdust/resin weight ratio of 5%, 10%, 15%,_x000D_ 20% was prepared in 4 proportions, a total of 12 different composite samples were used in the study. In this study, the use of chestnut_x000D_ and hornbeam sawdust as fillers in the composite was examined as well as the fill rate effect. Mechanical properties such as tensile, 3_x000D_ point bending, impact and hardness of the samples were examined and test results were interpreted with graphics. SEM images of the_x000D_ samples were examined. Improvement in mechanical properties was observed with increasing filler ratio in vinyl ester. Compared to chestnut and hornbeam chips, there was no significant difference, but it was found that chestnut filled composites had higher mechanical_x000D_ properties and an ideal fill rate of 10%.
Investigation of the Mechanical Properties of Chestnut/Hornbeam Sawdust Filled Vinyl Ester Composites