Ağ neslinin internet kullanımı üzerindeki sosyal medya etkisinin sosyal sapma yaklaşımı ile incelenmesi - Düvenci, Abdullah (My University, 2012)
Sosyal Medya, Ağ nesli, Sosyal Sapma, Anomi, Dijital Yerli ÖZET SOSYAL MEDYANIN AĞ NESLİNİN İNTERNET KULLANIMI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN SOSYAL SAPMA YAKLAŞIMI İLE İNCELENMESİ Bu çalışmada ağ nesli olan üniversiteli gençlerin kurumsal araçlara ve kültürel amaçlara bakışları bakımından 5’li Likert ölçekli

Değerlendirme Anketi’ne (ÖDA) göre gruplandırılmış ve sosyal medya kullanım tutumlar bakımından farkları incelenmiştir. Tarama tipi araştırma yöntemi ile internet üzerinden 685 üniversiteli ağ nesli gençlerden toplanan veriler üzerinden araştırmanın analizi yapılmıştır. Sosyal Medya kullanım tutumlarına ilişkin oluşturulan modelin yordaması için çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın neticesinde, bilişim toplumu yolunda hızla değişime ve dönüşüme maruz kalan ağ nesli gençler farklı gruplara göre ayrıldıklarında sosyal medyaya karşı korkularının ve düşüncelerinin farklı oldukları bulguları çıkmıştır. Robert K. Merton’un sosyal sapma yaklaşımı açısından oluşturulan bu gruplamaya göre; geleneksel medyanın dışında sosyal medyada kontrol tamamem olmasa da etkili bir şekilde bireylerin örgütlenmelerine imkan sağlamaktadır. Sosyal yaşantısında normların ve değerlerin oluşmasında kendi sesini duyuramayan birey, yeni oluşan “sosyal medya” araçılığı ile kendisinin daha etkili olabileceğini bilmektedir. Diğer ilginç sonuç ise sosyal medya toleransdan daha çok kendi görüşü ile ilgili bilgi ve becerilerini artırdıkları çıkmıştır. Geleneksel medyanınaksine yeni bir mecra olan Web oldukça etkili ve güçlü yapısı ile sosyal değişimi tetikleyen bir unsurdur. Bilişim toplumunun nüvesini oluşturan üniversiteli ağ nesli gençlerin özelliklerini ve bu özelliklerine göre Sosyal Medyada ki kullanım tutumlarını ortaya koyan bir çalışma olması nedeniyle önemlidir. ABSTRACT INVESTIGATING THE EFFECT OF SOCIAL MEDIA ON INTERNET USAGE OF NET GENERATION THROUGH SOCIAL DEVIATION APPROACH In this study, the university youth of network generations grouped as a point of view on the institutional means and cultural goals by a five-likert scale Self Assessment Survey (SAS) to investigate the effects towards the uses of social media attitudes. The data analysis was processed with the the survey results elicited from 685 University youth of network generation. In the analysis of the model constructed for the attitudes towards the use of social media, multilinear regression analysis was used. The results show that while the information society is increasingly exposed to change and transformation, the youth of network generation as grouped struggle to deal with different concerns and thoughts on social media. Robert K. Merton’s categorization of social deviation approach shows that social media helps individuals to become partially organized apart from the traditional media. The individuals who have not been able to make himself heard regarding the norms and values in social life are now aware that every one can be more influential using ‘social media’. Another interesting result was that social media might help users increase their knowledge and skills about their own views rather than developing tolerance to others. Web is a factor that triggers social change with its powerful and effective structure unlike the traditonal media. The study is of importance in that it highlights the characteristics of the network genaration university youth who are the core of the information technology and reveals the attitudes of this generation towards the use of social media
Keywords: Bilişim; İnternet; Sosyal Medya