Kazein uygulanarak remineralize edilmiş dişlere farklı simanlarla yapıştırılan seramik ortodontik braketlerin sıyırma kuvvetlerine karşı dirençlerinin in vitro olarak karşılaştırılması - Havlucu, Sevgi Kıyak (My University, 2012)
KAZEİN UYGULANARAK REMİNERALİZE EDİLMİŞ DİŞLERE FARKLI SİMANLARLA YAPIŞTIRILAN SERAMİK ORTODONTİK BRAKETLERİN SIYIRMA KUVVETLERİNE KARŞI DİRENÇLERİNİN İN VİTRO OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmanın amacı kazein fosfopeptid amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP) ile remineralize edilmiş mine yüzeylerine farklı adezivlerle yapıştırılan seramik braketlerin sıyırma kuvvetlerine gösterdikleri dirençlerin incelenmesidir. Çalışmamızda Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti vuran hastalardan tedavi amacıyla çekilen 120 adet sağlam premolar diş kullanılmıştır. Dişler 6 gruba (n=20) ayrılmış ve üç gruptaki dişler demineralizasyon solüsyonunda bekletilerek beyaz nokta lezyonları oluşturulmuştur. Demineralizasyon sonrasında 6 gruptaki dişlerin tümüne CPP-ACP içeren topikal krem (GC Tooth Mousse, GC Corp., Tokyo, Japonya) 30 gün uygulanmıştır. Bu sürede dişler yapay tükürükte saklanmıştır. Seramik braketler dişlere Transbond XT, Fuji Ortho LC ve Aegis Ortho ile yapıştırılmıştır. Universal test cihazı ile braketlerin sıyırma kuvvetlerine karşı direnci ölçülmüştür. Kopma bölgelerindeki artık yapıştırıcı miktarı Artık Yapıştırıcı İndeksi’ne (Adhesive Remnant Indeks (ARI)) göre skorlanmıştır. Sonuçlar istatistiksel analiz yöntemleri (Kruskal Wallis, Dunn’s, Mann-Whitney-U, Ki-kare) kullanılarak değerlendirilmiştir. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde belirlenmiştir. Transbond XT, Fuji Ortho LC ve Aegis Ortho gruplarının bağlanma kuvvetleri sırasıyla demineralizasyon sonrası remineralize edilen dişlerde 22.58±5.01, 16.26±4.42, 11.21±2.7 MPa; demineralizasyon yapılmaksızın kazein uygulanan dişlerde 23.08±6.11, 16.9±5.12 ve 10.57±4 MPa olarak bulunmuştur. Adezivlerin bağlanma direnci, remineralizasyona bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Tüm gruplarda Transbond XT grubunun bağlanma kuvveti ortalaması Fuji Ortho LC ve Aegis Ortho gruplarından; Fuji Ortho LC grubunun ise Aegis Ortho grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, demineralize mine yüzeyinin kazein ile remineralizasyonunun ilgili adezivlerin bağlama kuvvetini etkilemediği ve kazein profilaksisi sonrası seramik braketlerin yapıştırılmasında antikaryojenik özelliği olan Fuji Ortho LC ve Aegis Ortho’nun güvenle kullanılabileceği gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler: Bağlanma kuvveti, kazein, mine demineralizasyonu, seramik braket, yapıştırıcı THE BOND STRENGTH OF CERAMIC BRACKETS BONDED TO REMINERALIZED TEETH WITH CASEIN The aim of this study was to evaluate the shear bond strength of ceramic brackets bonded with different adhesives to remineralized teeth with casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate. Premolar teeth (n=120) were used in the study. Teeth were divided into 6 groups (n=20). For 60 teeth in the first 3 groups demineralization was performed before all teeth in the 6 groups were pretreated with CPP-ACP cream (GC Tooth Mousse, GC Corp., Tokyo, Japan) for 30 days. Brackets were bonded with Transbond XT, Fuji Ortho LC and Aegis Ortho. The bond strength was tested with universal testing machine. The amount of adhesive on enamel surfaces was coded using Adhesive Remnant Index (ARI). Statistical analyses were performed (Kruskal Wallis, Dunn’s, Mann-Whitney-U, Chi-square) and significance was predetermined at p<0.05. The mean bond strength of Transbond XT, Fuji Ortho LC and Aegis Ortho in remineralized teeth were found to be 22.58±5.01, 16.26±4.42 and 11.21±2.7 MPa, respectively. The mean bond strength of Transbond XT, Fuji Ortho LC and Aegis Ortho in casein pretreated teeth were measured as 23.08±6.11, 16.9±5.12 and 10.57±4 MPa, respectively. Remineralization did not cause any significant change in the bond strengths of the adhesives. The mean bond strength of Transbond XT was significantly higher than other adhesives. Also the mean bond strength of Fuji Ortho LC was higher than Aegis Ortho. As a result, remineralization with casein does not effect the bond strengths of related adhesives. Fuji Ortho LC and Aegis Ortho can safely be used in patients, who underwent casein prophilaxis. Key Words: Adhesive, bond strength, casein, ceramic bracket, enamel demineralization
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ortodonti