Örgüt kültürünün işgücü verimliliğine etkisi ve bir model önerisi - Özcan, Esra Dinç (My University, 2006)
Örgüt kültürünün, örgütler ve yönetim açısından çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Örgüt kültürü çalışanlar üzerinde motivasyon yaratması, çalışanların işe gelirken keyifle gelmeleri, işlerini yaparken ellerinden gelenin en iyisini yapmaları, örgüt içi belirsizlikleri azaltması, çatışmaları önlemesi, koordinasyon sağlaması gibi birçok alanda yarar sağlamaktadır. Günümüzde yaşanan hızlı değişimler, rekabet avantajı sağlamada “insan” unsurunun önemli hale gelmesi, örgüt kültürünün işletmeler için önemini giderek arttırmıştır. Örgüt kültürü, örgütün nelere sahip olduğunu sistematik bir şekilde ortaya koyarak örgütsel yaşama yeni bir anlayış ve bakış açısı getirmektedir. Bu açıdan ele alındığında örgüt kültürü; yönetim şekli ve dizaynı, ast-üst ilişkileri ile üyeler tarafından paylaşılan ve üyeleri bir arada tutan felsefe, ideoloji, değer, varsayım, inanç ve normların tümüdür diyebiliriz. Örgüt kültürü, motivasyon, tatmin ve bağlılık yaratmakta ve buna bağlı olarak da işgücü verimliliğini desteklemektedir. Örgüt kültürü bu yönleriyle etkin bir yönetim aracı olma niteliği taşır ve örgütün başarı ve başarısızlığını belirlemede önemli bir rol oynar.

The organizational culture has significant functions in terms of organization and the management. The organizational culture generates several benefits such as creating motivation on staff, enabling the personnel coming to their jobs voluntarily, causing them to show maximum efforts in their tasks, decreasing the certain uncertainties within the organization, eliminating the disputes. The rapid changes in business environment and the importance of “human” factor that creates the competitive advantage have increasingly augmented the magnitude of organizational culture for the managements. By highlighting the essential elements of any certain organization systematically the organizational culture constitutes a new understanding and perspective to the organization process. When examining from this aspect we can clearly say that the organizational culture is the way of management and design; namely the philosophy, ideology, value, supposition, belief and norms overall shared by the members within the aspect of managerial hierarchy. As well as creating motivation, satisfaction and loyalty, the organizational culture supports the labor productivity in return. In terms of these characteristics the organizational culture is an efficient management tool, which plays important role in determining the success and failure of an organization.
Keywords: İş Verimliliği; Personel Yönetimi; Şirket Kültürü