Fitness Liderlerinin İş ve Yaşam Doyumunun Belirlenmesinde Tutkunluğun Rolü: Ankara İli Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2015)
B u çalışmanın amacı, fitness liderlerinin tutkun- luk düzeylerinin, iş ve yaşam doyumlarını belir- lemedeki rolünün araştırılması ve tutkunluk, yaşam doyumu ve iş doyumunun cinsiyet ve mesleki deneyi- me göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Çalışmaya 200 (X yaş;29.52± 4.38) fitness lideri ka- tılmıştır. Katılımcılara Tutkunluk Ölçeği (Vallerand ve diğ., 2003), Yaşam Doyumu Ölçeği (Diener ve diğ., 1985) ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği (Weiss ve diğ., 1967) ile araştırmacılar tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Fitness liderlerinin tutkunluk düzeylerinin iş ve yaşam doyumlarının belir- lenip belirlemediğini inceleme amacı ile Çoklu Adım- sal Regresyon Analizi; cinsiyete ve mesleki deneyime göre tutkunluk düzeyi ve iş doyumundaki farklılığı test etmek için 2 x 2 (Cinsiyet x Mesleki Deneyim Yılı) Çoklu Varyans Analizi (MANOVA); yaşam doyumunu cinsiyet ve mesleki deneyime göre incelemek için ise 2 x 2 (Cinsiyet x Mesleki Deneyim Yılı) Varyans Ana- lizi (ANOVA) yapılmıştır. Çoklu Adımsal Regresyon Analizi sonuçları; fitness liderlerinin takıntılı tutkun- luklarının dışsal iş doyumu alt boyutunun belirleyicisi olduğunu; hem uyumlu hem de takıntılı tutkunluğun birlikte içsel iş doyumu, genel iş doyumu ve yaşam do- yumunun pozitif yönde belirleyicisi olduğunu göstermiştir (p<.01). MANOVA sonuçları, tutkunluk puanlarının mesleki deneyime göre farklılaştığını (p<.05), ancak cinsiyete göre farklılaşmadığını göstermektedir (p>.05). Öte yandan, MANOVA ve ANOVA sonuçları, fitness li- derlerinin iş doyumu ve yaşam doyumu puanlarının cin- siyet ve mesleki deneyime göre farklılık göstermediğini ortaya koymuştur (p>.05). Sonuç olarak; fitness liderle- rinin mesleklerini severek yapmalarının, çaba harcama- larının ve mesleklerine olan bağımlılıklarının yaşam ve iş doyumlarını arttırdığı, ancak katılımcıların cinsiyet ve deneyimlerinin iş ve yaşam doyumları üzerine bir etkisi olmadığı söylenebilir.

T he purpose of this study was to investigate the role of passion in predicting job and life satisfac- tion in fitness leaders and examine the sex and job experience differences in these variables. Two hund- red (Mage=29.52± 4.38) fitness leaders participated in this study. Passion Scale (Vallerand et al., 2003), Satisfaction with Life Scale (Diener et al., 1985), and Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (Weiss et al., 1967) were administered to participants. Stepwise Multiple Regression Analysis was used to determine whether fitness leaders levels of passion predict the- ir job and life satisfaction. 2x2 (sex x year of job expe- rience) Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to test the sex and year of job experience differences in passion and job satisfaction. Further- more, 2x2 ANOVA was conducted to test sex and year of job experiences differences in life satisfaction. Re- sults of Regression Analysis indicated that obsessive passion was a significant predictor of extrinsic job satisfaction; both harmonious and obsessive passion were a significant predictor of intrinsic job satisfac- tion, general job satisfaction and life satisfaction of fitness leaders (p<.01). The MANOVA results showed that participants passion scores differed with regard to year of job experiences (p<.05), but there were no differences with regard to sex (p>.05). On the other hand, MANOVA and ANOVA analysis indicated that fitness leaders job satisfaction and life satisfaction scores didn t differ with respect to sex and year of job experience (p>.05). It can be said that, the more fitness leaders love their profession, make more effort on it and the more they become addict on their profession, the more they satisfy with their job and life. In addition, sex and job experience has no effects on fitness lea- ders job satisfaction and life satisfaction.
The Role of Passion in Prediction of Job and Life Satisfaction in Fitness Leaders: Sample of Ankara Province
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları