Yunan dış politikasında değişim tartışmaları ve Kostas Simitis döneminde Ege sorunu (1996-2004) - Uzuner, Zuhal Mert (My University, 2011)
Anahtar KelimelerDeğişim, Dış Politika, Çağdaşlaşma, Yunan Dış Politikası, Ege sorunları. ÖZET YUNAN DIŞ POLİTİKASINDA DEĞİŞİM TARTIŞMALARI VE KOSTAS SİMİTİS DÖNEMİNDE EGE SORUNU (1996-2004) Türk-Yunan ilişkilerinde ılımlı rüzgarların estiği Kostas Simitis hükümeti dönemi, Yunan dış politikasında, Simitis’in temsil ettiği Avrupalılaşma ve çağdaşlaşmacılık ile ilişkili olarak yaşanan bir değişim dönemi olarak algılanmıştır. Bu bağlamda değişim kelimesi, devamlılık karşısında Yunanistan’da farklı gruplar tarafından olumlu ya da olumsuz olarak sıkça kullanılan bir kelime olmuştur. Bu çalışmada dış politikada değişimin tanımı, sınırları, değişimin oluşumundaki süreçler ve değişimin gerçekleşmesi için gerekli olan unsurlar ele alınmış, bu doğrultuda Kostas Simitis döneminde Yunan dış politikasında var olan farklılaşmalar incelenmiştir. Dış politikanın özünü oluşturan, ‘dış’ ve ‘iç’e dair olan tanımların, güvenlik ve refah ile ilişkilendirildiği düşünülerek, dış politikada değişimin sınırları anlaşılmaya çalışılmış, bu maksatla, önemli bir egemenlik ve güvenlik sorunu olan Ege sorunu ele alınmıştır. Siyasal kültürden kaynaklı davranış kalıplarının siyasal hareketlerce değiştirilmesi konusu, küresel gelişmeler ve bu gelişmelerin yarattığı yerel ve bölgesel etkiler ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Söylemler ve uygulamalarda gözlenen farklılaşmaların, çıkarlar tanımlarını değiştirecek düzeyde bir dış politika değişimi yaratmadığı kanaatine varılmış, gerek iç gerek dış politikadan kaynaklı pek çok engelin derin bir dış politika değişimini engellediği sonucuna varılmıştır. KeywordsChange, Foreign Policy, Modernization, Greek Foreign Policy, Aegean Problems.

GREECE’S FOREIGN POLICY TOWARD AEGEAN (1996-2004): CONTINUITY OR CHANGE? Leadership of Kostas Simitis and his modernization movement, created an important reformist dynamism in Greece. Simitis emphasized the importance of reforms in state apparatus, mechanisms, and also way of thinking in modern Greece. On this road to deeper Europeanisation, Greek foreign policy was also influenced. Due to existance of Greek government’s efforts to transform Greek foreign policy from an independent policy making process to be a part of the European Union, Simitis’ foreign policy is marked as a deviation from traditional Greek foreign policy. For this ‘deviation’, the term of change used frequently in foreign policy, although its meaning is not clear. In this study, the term of ‘change’ in foreign policy is analysed and definition, processess, limits and types of change in foreign policy are evaluated. In light of this evaluation, global and local factors for and against change are defined that era. In this framework, one of the most important sovereignty and security matter of Greek foreign policy, Aegean problem, is analysed in order to test limits of change. As a result, this study found out that low profile applications and speaches of Kostas Simitis government could not produce a change in Greek foreign policy that transforms national interest definition and way of thinking in national strategy making in Greece.
Keywords: Dış Politika; Ege Sorunları; Siyaset ve Yönetim; Yunanistan_Dış İlişkiler