Para benzeri bir varlık olarak kredi kartları: taksitli kredi kart sistemine geçiş ve bir uygulama - Humanızlı, Mustafa (My University, 2005)
Araştırmamızda Türkiye’nin değişen ekonomisi dolayısıyla düşen faiz oranları ve bunun kredi kartları üzerinde etkisi araştırılmıştır. Öncelikle araştırmamızda kredi kartlarının Dünya ve Türkiye’deki öyküsü anlatılmıştır. Kredi kartlarının çalışma prensibi, avantajı ve dezavantajları belirtilmiştir. Ekonomi üzerindeki etkileri anlatılmıştır ve taksitli kredi kartı başlangıç dönemine kadar getirilmiştir. Dönemin konjonktürel yapısı anlatılmış ve taksitli kredi kartı doğuş sebeplerine yer verilmiştir. Daha sonra bankaların piyasaya sundukları kredi kartlarına ekledikleri taksit özelliği ile piyasada talebin canlanması ve bunun etkileri araştırmamızda anlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmamıza faydası olması amacı ile bir anket düzenlenmiş ve bu anketten elde edilen veriler incelenmiştir ve bu veriler yorumlanmıştır. Bu veriler ışığında hipotezler üretilip istatistiki olarak doğrulukları test edilmişlerdir. Bu hipotezler doğrultusunda da taksitli kredi kartı kullanıcılarının demografik ve tüketim özellikleri tespit edilmiştir. Bu tespitler sonucunda ise araştırmamızın sonunda sonuç kısmında taksitli kredi kartı çıkaran kurum ve denetleyen organlara bazı tavsiyelerde bulunulup araştırmamız sonlandırılmıştır. In our research we are looking for the credit cards changes which depends on the decreasing interest rates in Turkey’s new economic programme.At first of all we tell the history of the credit cards in the world and in the Turkey. And also tell the working principles of credit cards , advantages and disadvantages of the credit cards. The effects of the credit cards on the economy was told and also reason of the credit card with the option instalment. After in our research we try to tell the increasing demand due to the credit cards with the option instalment, and also try to tell the effects of that to the reel economy. For our research we made an gallup poll . After the poll we have some data. By the help of that datas we comment some opinion. After the commentary we made our hypothesises and also with the statistical test we check them. By the help of these hypothesises we found the specific consumption and demographic proporties of our people. So we try to tell because of the credit cards with the option instalment and our people consumption style , our economy will go to the worse position from now. Because our export- import balance is always minus. So in future interest rates will increase and a new crisis will come, If we dont get some precaution on the credit card sector.
Keywords: Bireysel Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi; Kredi Kartları