Riske maruz değer ve finans sektörü üzerine bir araştırma - Kartaloğlu, Ali Serkan (My University, 2010)
netimi, Risk Ölçümü, Riske Maruz Değer (RMD) Yöntemi, ÖZET RİSKE MARUZ DEĞER VE FİNANS SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmada son yıllarda risk ölçümünde yaygın olarak kullanılan Riske Maruz Değer (RMD) yöntemi anlatılarak, İMKB’de işlem gören hisse senetleriyle oluşturulmuş 3 ayrı portföye uygulaması yapılmıştır. Küresel ekonomik krizin etkisini dünyada ve ülkemizde en yoğun şekilde hissettirdiği 2008 ve 2009 yıllarına ait hisse senedi kapanış fiyatları dikkate alınarak, kriz ortamında yatırımcıların portföylerinde maruz kalabilecekleri riskler sektörel anlamda değerlendirilmiştir. Bu bağlamda ülkemizde faaliyet gösteren İmalat Sektörü, Mali Sektör ve Gıda Sektörüne ait hisse senetlerinden oluşturulan 3 ayrı portföyün RMD tutarları Varyans-Kovaryans Yöntemi, Tarihsel Simülasyon Yöntemi ve Monte Carlo Simülasyon Yöntemi kullanılarak, belirlenen elde tutma süresi ve güven seviyesinde hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda Mali sektöre ait hisse senetlerinden oluşturulan portföyün her üç RMD hesaplama yönteminde de en yüksek risk tutarlarına sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca Tarihsel simülasyon yöntemiyle elde edilen RMD tutarlarının normal dağılım varsayımı altında risk ölçümü yapan Varyans-Kovaryans ve Monte Carlo simülasyon yöntemlerine göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Management, Risk Measurement, Value at Risk (VaR) ABSTACT VALUE AT RISK AND AN APPLICATION TO FINANCIAL SECTOR In this study, the Value At Risk (VaR) method that is frequently used in risk measuring in recent years is explained and applied to 3 different portfolios consisting of stocks that are being traded in IMKB. Based on the stock closing prices of the years that the effects of global economical crisis could be seen intensively, 2008 and 2009, the risk that the investor's portfolios could be exposed is determined by sectoral means in crisis situation. In this respect VaR amounts of 3 different portfolios consisting of stocks that belong to manufacturing sector, financial sector and food sector operating in our country are measured in terms of holding time and confidence level by using Variance-Covariance, Historical Simulation and Monte Carlo Simulation methods. As a result of the research, the stocks that belong to the financial sector are observed to have the highest amount of risk by all three VaR measuring methods. Also it comes to the conclusion that the VaR amounts measured by Historical Simulation method are higher than the amounts measured by Variance-Covariance and Monte Carlo Simulation methods which are measuring the risk under the assumption of standard distribution.
Keywords: Finans; Risk Yönetimi; Riske Maruz Değer (RMD) Yöntemi