Yenidoğanlarda ağrılı işlemlerde uygulanan ötektik karışımının ve sukrozun ağrı algısına etkisi - Ünaldı, Nezahat (My University, 2009)
YENİDOĞANLARDA AĞRILI İŞLEMLERDE UYGULANAN ÖTEKTİK KARIŞIMININ ve SUKROZUN AĞRI ALGISINA ETKİSİ NEZAHAT ÜNALDI ZET Yenidoğanlarda ağrılı işlemlerde (kan alma/ IV kanül takma) uygulanan ötektik karışım (EMLA) ve sukrozun ağrı algısına etkisinin saptanması, davranışsal yanıtlar ve fizyolojik değişikliklerin belirlenmesi amacıyla, bağımsız gruplarda randomize kontrollü deneysel olarak planlanmıştır. Evreni ESOGÜ (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi) Tıp Fakültesi Hastanesi, Yenidoğan Ünitesi servis/ yoğun bakımda yatan yenidoğanlar, örneklem grubunu ise 01.03.2008 – 31.08.2008 tarihleri arasında vaka seçim kriterlerine uygun olmayan bebekler dışındaki toplam 55 yenidoğan oluşturmuştur. Çalışmada yenidoğanlara 150 işlem yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Bilgi Formu, Girişim İzlem Formu, EMLA, sukroz, ve ağrılı işlemlerde yenidoğanların davranışsal yanıtını değerlendirmek amacıyla NIPS kullanılmıştır. NIPS C.a. katsayısı işlem sonrası için kan alma işleminde .86, IV kanül takma işleminde .85’tir. Araştırmada kan alınan ve IV kanül takılan yenidoğanlarda, grupların toplam NIPS puanları karşılaştırıldığında; EMLA, sukroz ve kontrol grubunda işlem öncesi, sırası ve sonrasında ileri düzeyde önemli farklılık saptanmıştır (p<0.001). Kan alınan ve IV kanül takılan yenidoğanların NIPS puanlarının işlem sonrası kontrol grubunda en yüksek olduğu (p<0.001), EMLA ve sukrozun ağrı algısını azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Anahtar sözcükler: Ağrılı İşlem, NIPS, Ötektik Karışım (EMLA), Sukroz, Yenidoğan. III.

The Effect of Otektik Mix And Sucrose on Pain Perception of Neonates in Painfull Treatment It was planned as a randomized controlled study in independent groups to determine the effect of sucrose and otektik mix (EMLA) used in painfull treatments of neonates (blood letting/ IV cannula) on pain perception and to determine behavioral responds and the physiological variables. Neonates in neonatal intensitive care unit at ESOGÜ (Eskişehir Osmangazi University) medicine faculty hospital constitude the universe of the study and the sampling group consists of total 55 neonates apart from babies who aren’t proper to the choice criterias of the case between 01.03.2008 and 31.08.2008. In the study 150 treatments were carried out on neonates. As a means of figure collection; information form, attempt and monitoring form, EMLA, sucrose and NIPS were used to assess the behavioral reply of neonates in painfull treatments.NIPS C.a factor was .86 in blood letting after treatment and was .85 in the treatment of putting IV cannule. When the total NIPS grades of groups of neonates who were taken blood and put cannule were compared, exact differences were detected in EMLA, sucrose and control group before, during and after the treatment. (p<0.001). It was detected that NIPS grade of neonates who were taken blood and put IV cannule was the highest in the control group after the treatment (p<0.001) and it was detected that EMLA and sucrose were effective for decreasing the pain perception. Key words: Neonate, NIPS, Otektik Mix (EMLA), Painfull Treatment, Sucrose, ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler Adı NEZAHATSoyadı ÜNALDI Doğum Yeri ESKİŞEHİRDoğum Tarihi 28.04.1977 Uyruğu T.C.Tel0 537 987 35 75 E-mailnez_unaldi@hotmail.com Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun AdıMezuniyet Yılı Doktora/ Uzmanlık Yüksek LisansM.Ü. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıDevam Ediyor LisansESOGÜ- ESYO-Hemşirelik2005 Lise Eskişehir –Atatürk Lisesi1994 İş Deneyimi (Sondan geçmişe doğru sıralayın) Görevi Kurum Süre (Yıl - Yıl) 1.HemşireESOGÜ-Tıp Fakültesi (Yenidoğan Ünitesi)2004-2009 2.- 3.- Yabancı DilleriOkuduğunu Anlama*Konuşma*Yazma* İngilizceiyiOrtaiyi İtalyancazayıfzayıfzayıf * Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin Yabancı Dil Sınav Notu  KPDS ÜDSIELTSTOEFL IBTTOEFL PBTTOEFL CBTFCECAECPE  Başarılmış birden fazla sınav varsa, tüm sonuçlar yazılmalıdır  KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı; ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı; IELTS: International English Language Testing System; TOEFL IBT: Test of English as a Foreign Language-Internet-Based Test TOEFL PBT: Test of English as a Foreign Language-Paper-Based Test; TOEFL CBT: Test of English as a Foreign Language-Computer-Based Test; FCE: First Certificate in English; CAE: Certificate in Advanced English; CPE: Certificate of Proficiency in English SayısalEşit AğırlıkSözel LES Puanı (Diğer) Puanı (ALES 2008)76.58173.20368.105 Bilgisayar Bilgisi ProgramKullanma becerisi Işletmenlik İyi *Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin Uluslararası ve Ulusal Yayınları/ Bildirileri/ Sertifikaları/ Ödülleri/ Diğer 1) ESOGÜ- Bebek Dostu Hastane Eğitim Katılım Belgesi- 2005 2)14. Ulusal Neonatoloji Kongresi Katılım Sertifikası- Nisan 2006 3) ESOGÜ-II. Pediatri Günleri Katılım Belgesi- Haziran 2007 4) IV. Eskişehir Pediatri Günleri Sağlıklı ve Hasta Çocuğun Beslenmesi Sempozyumu Katılım Belgesi- Nisan 2009
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Yenidoğan