Meme biyopsisi öncesi hastaların yaşadıkları anksiyete ve depresyonun azaltılmasında hemşirenin rolü - Dolu, Şengül (My University, 2000)
Bu araştırma; meme biyopsisi işlemi öncesi kadınların yaşadıkları anksiyete, depresyon düzeyleri ve hemşirenin rolünün belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma; Mart 1999-Aralık1999 tarihleri arasında ,Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi Kliniği'nde, toplam 70 meme biyopsisi olacak hasta üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında sosyodemografik ve hastalık özelliklerini sorgulayan bir görüşme formu, hastaların durumluk anksiyete düzeylerini belirlemek için Spielberger ve arkadaşlarının Durumluk Kaygı Ölçeği ve depresif duygu durumlarını ölçmek için Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS (Statistical Package For Social Sciences ) paket kullanılmıştır. Elde edilen veriler ki-kare (chi-square) testi, Student's t testi, Pearson Korelasyon Matriksi, Man Withney U testi ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubumuzda durumluk anksiyete düzeyleri incelendiğinde; hastaların %58.6'sında (n=41) orta derece anksiyete, %29.7'sinde (n=18) ağır anksiyete, %15.7'sinde (n=11) hafif anksiyete olduğu saptanmıştır. Durumluk anksiyete düzeyleri 50-64 yaş düzeyinde (p<0.05) ve meme biyopsisi işlemi hakkında verilen bilginin yetersiz olduğunu ifade eden hastalarda (p<0.05) yüksek bulunmuştur. Çalışma grubumuzun depresyon düzeyleri incelendiğinde; hastaların %54.3'ünde (n=38) depresyon tespit edilmemiş, %30'unda (n=21) orta derece depresyon ve %15.7'sinde (n=11) ciddi derece depresyon saptanmıştır. Depresyon düzeyleri,çalışmayan hastalarda (p<0.05) eğitim düzeyi düşük kişilerde (p<0.05), geçmiş biyopsi deneyimi olan kişilerde (p<0.05) yüksek bulunmuştur. Beck Depresyon Ölçeği belirti kategorileri incelendiğinde yorgunluk,sinirlilik ve uyku bozukluğunun en fazla görülen belirtiler olduğu saptanmıştır. Depresyon belirtileri ile yaş arasındaki korelasyon incelendiğinde; hastalarda yaş arttıkça kendini suçlama azalmış,sosyal geri çekilme, çalışmanın ketlenmesi ve cinsel dürtü kaybı artmıştır. Anksiyete puanı ve depresyon puanı arasında ileri derecede anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Elde ettiğimiz bu sonuçlara göre, meme biyopsisi planlanan hastalara meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış veya eğitim almış hemşireler tarafından hastaların bilgi gereksinimleri belirlenerek işlem öncesinde, işlem esnasında ve işlem sonrasında bilgilenmelerini sağlayacak standart bir eğitim formunun geliştirilmesi önerilmiştir.

ROLE OF NURSES İN DECREASİNG THE ANXİETY AND DEPRESSİON EXPERİENCED BY WOMEN BEFORE THE BREAST BİOPSY. This study was prepared as a descriptive work to determine the role of nurses and the anxiety and depression experienced by women before the breast biopsy. The study was performed between March 1999-December 1999 including 70 women who would have breast biopsy in General Surgical Clinic of Gülhane Military Medical Faculty. In gathering data, a questionnaire examining the sociodemographic characteristics and disease features was applied, and Spielberger State Trait Anxiety Scale was used to determine the anxiety levels of patients, and to measure the depressive mood of the patients Back Depression Scale was used. Obtained data were analyzed using the packet program called SPSS (Statistical Package For Social Sciences) . These data were used in Chi-square test, Student's t test, Pearson Correlation Matrix, Man withney U Test and one-way variance analysis. When state anxiety levels were examined it was seen that in the experimented group 58.6 percent of the population had moderate anxiety (n=41), 29.7 percent had severe anxiety (n=18) and 15.7 percent had mild anxiety(n=11). It was found that state anxiety levels were higher for the 50-64 years age group (p<0.05) and for the ones expressing the inadequacy of the information about breast biopsy (p<0.05). Examining the depression levels of the experimented group showed moderate depression in 30 percent of the population (n=21) and severe depression in 15.7 percent(n=11) while 54.3 percent of the population had no depression signs. Depression levels were found to be higher in patients who were not working (p<0.05), had low education level (p<0.05) and had past breast biopsy experience. When Beck Depression Scale symptom categories were examined it was found in the experimented group that fatigue, irritability and insomnia were the most encountered symptoms. Analysis of the correlation between depression signs and age showed that as the age of the patients increased self blame decreased and social withdrawal and inhibit in working increased. A significant relation between anxiety scores and depression scores was measured (p<0.05). Our findings indicated that considering the requirements of the patients a standardized education form should be developed to provide information to patients who would undergo breast biopsy by specialized or trained nurses before,during and after biopsy.
Keywords: ANKSİYETE; HEMŞİRELİK; PSİKİYATRİ