BANKALARDA PAY GERİ ALIMI: MUHASEBESİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ AÇISINDAN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Türkiye’de yaşanan finansal dalgalanmalarla birlikte halka açık şirketle-rin pay fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Borsada oluşan fiyatın, finan-sal sonuçlarını yansıtmadığı gerekçesiyle ve ortakların korunması amacıyla aralarında bankaların da bulunduğu bazı halka açık şirketler pay geri alımı süreci başlattığını duyurmuştur. Bu çalışma, bankaların Türkiye ekonomisi açısından önemi dikkate alınarak, bankaların pay geri alım işlemlerinin mu-hasebesi ve finansal performans üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda, pay geri alımının dağıtılabilir kar ve öz-kaynak tutarlarını azalttığı ve yedek akçelerin geçmiş yıl karından ayrılması-nın muhasebe ve raporlama açısından daha doğru olacağı belirlenmiştir. Pay geri alımı, bankalar tarafından dikkatlice kullanılması gereken bir araç olup, oluşturduğu etkiler nedeniyle bankaların pay geri alımı hususunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ikincil düzenleme ya-pılması önerilmektedir.