Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğinin sağlık hizmeti sunduğu aileler - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: "Aile merkezli sağlık hizmeti" sunumu Aile Hekimliği'nin temel ilkelerindendir. Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniğinde hizmet kalitesini arttırmak düşüncesiyle, ailelere verilen sağlık hizmetinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif, kesitsel, tanımlayıcı olan bu çalışmada, 1999 yılından beri polikliniğimize başvurmuş olan 245 ailenin (601 kişi) özellikleri, başvuru nedenleri, istenen konsültasyonlar, verilen ve izlenen tedaviler incelenmiştir. Bulgular: Aileler, tüm hastalarımızın %25'ini oluşturmuştur, bunların %52.7'si üniversitemiz öğretim üyeleri ve aileleri, %25'i hastanemiz çalışanları ve aileleridir. Başvuranların %58'i kadındır, %41.6'sı 36-55 yaş arasındadır ve %70'i lise ve üzeri eğitimlidir. Başvuranların %42.4'ü polikliniğimizi 3 veya daha fazla kez ziyaret etmişlerdir. İlk başvuru yakınmaları içinde en sık ortaya çıkan genel sağlık muayenesi (%14.8) isteğidir. İlk başvurularda en çok konsültasyona ihtiyaç duyulan dallar; kadın hastalıkları ve doğum (%11.5), ve aynı sıklıkla fizik tedavi ve rehabilitasyon, dermatoloji ve diyet polikliniğidir (%7.7). İlk başvurular sonunda sıklık sıralarına göre konulan ilk 5 tanı:1-Üst solunum yolu infeksiyonları, 2-Hipertansiyon, 3-Sağlıklı birey izlemi, 4-Dislipidemi ve 5-Anemi'dir. Tartışma ve Sonuç: Aile odaklı birincil bakım, aile hekimlerinden talep edilmektedir. Ancak bu tip hizmetlerin sunulabilmesi için uygun alt yapı ve yetişmiş insan gücü olanakları bulunmalıdır. Bu nedenle üniversite hastaneleri içinde var olan polikliniklerimiz olabildiğince birinci basamağa uygun hale getirilerek desteklenmelidir.

Objective: "Family centered health care" is a basic principle of Family Medicine. We aimed, to evaluate the health service for families in order t to improve the quality of Family Medicine outpatient-clinic (FMOPC) in Marmara Medical School. Method: In this retrospective, cross-sectional, descriptive study, 245 families (601 patients) who had applied to our outpatient clinic, between January 1999- September 2004, were evaluated according to their characteristics, complaints, consultations and the given therapies. Results: Families form 25% of all policlinic patients. 52.7% were faculty members and their families, and 25% were health professionals from the hospital and their families. Fifty eight percent of the patients were female, 42.3% had visited the FMOPC 3 or more times. The most common complaint was the demand for healthy adult physical examination (14.8%). The most commonly referred clinics were obstetrics and gynecology (11.5%), physical therapy and rehabilitation, dermatology and diet (7.7% for each). The most frequent 5 diagnoses on the first visit were 1-upper respiratory tract infections, 2-hypertension, 3-periodical health examination, 4-dyslipidemia, 5-anemia. Conclusion: Family oriented primary care is demanded from family physicians. But, to deliver that kind of health care there is a need for appropriate infrastructure and manpower. So our clinics in University hospitals must be developed and supported in order to provide good primary family care.
Families that are offered health service by the Family Medicine outpatient clinic in Marmara University Medical School
Keywords: Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları