Türk sigorta şirketlerinde çalışanların proaktif kişilik özelliklerinin bağlamsal, görev performanslarına ve yenilikçi davranışa etkisinin araştırılması - Görmüş, İbrahim (My University, 2019)
Globalleşme, işletmeleri çağın şartlarına uygun ve gerek davranışları gerekse de sergiledikleri performansları ile kendilerini öne çıkartan çalışanları tercih etmeye yöneltmiştir. Proaktif kişilik organizasyonun görev tanımının ötesindeki, kişisel inisiyatif davranışlarını da içerir. Bu nedenle, proaktif kişiliğe sahip olan bireylerin gösterdikleri bireysel iş performansları da aynı düzeyde yüksek olacaktır. Proaktif davranış sergileyen bireyler bilinçli bir şekilde proaktif kişiliğin getirmiş olduğu özellikler itibariyle yenilikçi davranış içeren hareketlerde de bulunacaklardır.Bu araştırmanın amacı; Türk sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirket çalışanlarının proaktif kişilik özelliklerinin iş performansı olarak adlandırdığımız görev ve bağlamsal performansa ve yenilikçi davranışa etkilerini incelemektir. Araştırma verileri, çevrimiçi anket tekniği ve kolayda örneklem yöntemiyle toplanmıştır. Veriler, merkez veya bölge müdürlükleri İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyükşehirlerde bulunan Türk sigorta şirketlerinde çalışan 202 kişinin katılması ile elde edilmiş olup, daha sonra araştırma hipotezleri SPSS istatistik paket programında test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan bulgular; proaktif kişiliğin bağlamsal, görev performansı ve yenilikçi davranış ile arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada, ayrıca örgütsel destek ve yönetici desteği değişkenlerinin, temel değişkenler arasındaki ilişkide aracı (mediatör) rol oynayıp oynamadığı araştırılmıştır. Analiz sonucunda, örgütsel destek değişkeni aracı bir etkiye sahipken, yönetici desteğinin aracı bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Globalization leaned enterprises to prefer workers putting forward themselves with their performance and also appropriate behaviours according to today’s modernization. Beyond the mandate of the organization proactive personality, it includes personal intiative behaviours, too. Thus, indivual job performance of people having proactive personality will be same high level.Individuals exhibiting proactive behaviours consciously will take innovative actions thanks to characteristics of proactive personality.This research’s aim is to examine the impact of the proactive personality characteristics of the company employees in the Turkish insurance sector on the task performance, contextual performance and innovative behavior. Research data were collected using the online survey technique and convenience sampling method. This research is conducted by analyzing the obtained data from 202 people working in insurance companies generally located in central and regional offices such as İstanbul, Ankara or İzmir. Later the research hypotheses are analyzed through SPSS Statistical package Program. The findings that resulted from analysis reveal that there is a positive relationship between proactive personality and contextual, task performance and innovative behaviours. In the context of the study, it was also investigated whether organizational support and supervisor support variables mediate the relationship between key variables. As a result, it was found that while the organizational support mediates relation between the proactive personality with task, contextual performance and innovative behavior, there was no significant mediating effect found for the supervisor support.
Keywords: Bağlamsal Performans; Contextual Performance; Görev Performansı; Innovative Behaviour; Insurance Sector; Organizational Support; Örgütsel Destek; Proaktif Kişilik; Sigortacılık Sektörü; Supervisor Support; Task Performance; Yenilikçi Davranış; Yönetici Desteği Proactive Personality