Tükenmişlik düzeyi ve depresyon durumunun belirlenmesine yönelik bir araştırma: oyunculuk sektörü örneği - Konuk, Nur Büyükyılmaz (My University, 2019)
Amaç: Araştırmanın amacı, İstanbul’da bulunan dizi/ film setlerinde çalışan oyunculuk sektörü çalışanlarında, Tükenmişlik düzeyi ve Depresyon durumunu tanımlamak ve bazı sosyodemografik özelliklere göre dağılımlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmada veriler, İstanbul’da bulunan dizi/ film setlerinde 2017-2018 yıllarında çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 260 oyunculuk sektörü çalışanına uygulanan anket formu ile toplanmıştır. Kendisi de bu sektörde bir dönem aktif ve halen pasif olarak yer alan araştırmacı tarafından hazırlanan ankette; sosyodemografik özelliklere yönelik sorular, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri yer almaktadır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile tükenmişlik alt boyut puanları karşılaştırıldığında kadın katılımcıların ortalama puanları erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Eğitim durumu açısından Lisans mezunları, branştaki konum değişkeninde Kameramanlar/ Kamera arkası çalışanları ve çalışma saatine göre ise 11 saat ve üzeri çalışanların tüm tükenmişlik alt boyut puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yaş grubu değişkeninde; tükenmişlik alt boyut puanlarında 46-55 yaş grubundakiler, depresyon alt boyutlarında ise 55 yaş ve üzerindekiler anlamlı olarak daha yüksek ortalama puanlara sahiplerdir. Kameramanlar/ Kamera arkası çalışanlar ve günde 11 saat ve üzerinde çalışanlar; tükenmişlik puanlarına benzer şekilde, tüm depresyon alt boyutlarında anlamlı olarak en yüksek puan ortalamalarını almışlardır. Sonuçlar: Her sektör olduğu gibi oyunculuk sektörünün de tükenmişlik ve depresyondan olumsuz etkilendiği görülmektedir. Oyunculuk sektöründe de yaş, cinsiyet, eğitim durumu, branştaki konum ve günlük çalışma süresi faktörlerinin tükenmişlik ve depresyonu etkilediği görülmüştür. Ayrıca tükenmişlik ve depresyon durumlarının, kamera önünde bulunan sektör çalışanlarının, diğer sektör çalışanlarına göre daha az olduğu görülmektedir.

Objective: The aim of the study was to define the burnout level and depression status among actors working in the TV series / film sets in Istanbul and to determine their distribution according to some sociodemographic characteristics. Material and Methods: In this descriptive study, the data were collected with a questionnaire form applied to 260 actors working in the series / film sets in Istanbul between 2017-2018 and who agreed to participate in the study. In the survey prepared by the researcher who was active in this sector for a period; questions about sociodemographic characteristics, Maslach Burnout Inventory and Beck Depression Inventory. Statistical significance level was accepted as p <0.05.Findings: When the sociodemographic characteristics and burnout subscale scores of the participants were compared, the mean scores of the female participants were significantly higher than the male participants. All burnout subscale scores of undergraduate graduates, cameramen / behind-the-camera employees and those working 11 hours or more per day were significantly higher. In the age group variable; burnout subscale scores in the 46-55 age group, and depression subscale scores in the 55-year-old age group had significantly higher mean scores. Cameramen / Behind-camera workers and those working 11 hours or more a day; like the burnout scores, they had the highest mean scores in all depression subscales.Results: It is seen that acting sector is affected negatively from burnout and depression. In the acting sector, it was observed that the factors such as age, gender, educational background, position in the branch and daily working time affected burnout and depression. In addition, it is seen that burnout and depression situations are lower in the sector employees in front of the camera compared to other sector employees.
Keywords: Acting Sector; Beck Depression Inventory; Beck Depresyon Envanteri Tükenmişlik; Burn-out syndrome; Depression; Depresyon; Halk Sağlığı; Maslach Burnout Inventory; Maslach Tükenmişlik Ölçeği; Oyunculuk; Oyunculuk Sektörü; Tükenmişlik