Pazarların Ürün ve Hizmet Kalitesi Açısından Disipline Edilmesinde AB 'Yeni Yaklaşım Direktifleri, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Uyumlaştırılması Yasası ve Türkiye Örneği Üzerine Öneriler - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Pazarlarda işlem gören ürün ve hizmetlerin kalite düzeylerinin belirlenmesi ve disipline edilmesini sağlayan araçların oluşturulması ve etkin kılınması son zamanlarda işletme dünyasının ve ilgili kamu düzenlemelerinin odak noktasını teşkil etmektedir. Özellikle gelişmiş ülke pazarlarında oluşturulan kurumsal düzenlemelerde, özellikle tüketici hakları, çevre ve insan sağlığı ve haksız rekabetin önlenmesine yönelik yasal düzenlemelerin geliştirilmesi esas alınmaktadır. Paralel olarak geliştirilen diğer bir kurumsal çalışma ise onaylanmış denetim ve belgelendirme kuruluşlarının aktif olarak pazarın işleyişinde belirleyici ve düzenleyici rolü üstlenmeleridir. Bu gelişmelerde, özellikle iyileştirici düzenlemelerinin ulaştığı nihai noktayı 'Yeni Yaklaşım Direktifleri' ile oluşturulan A.B. direktiflerinde izlemekteyiz. Bu kapsamda Türkiye'de Akreditasyon Üst Kurumu , Rekabet Kurumu ve ilgili çerçeve kanunu ve tüketici yasası gibi 4077 veya 4307 sayılı yasalardaki düzenlemelerin çeşitli boyutlarıyla değerlendirilmesi, oluşturulacak pazar koşulları açısından önem arz etmektedir.. Direktiflerinin pazarlara ve sektörlere olan etkisinin düzenlemelerde kullanılması önemli yararlar sağlayacaktır. İki bölümde yaptığımız makale çalışmasının ilk bölümünde sivil inisiyatifle pazarların düzenlenmesinde özellikle pazardaki mal ve hizmetlerin dolaşımına yönelik düzenlemelerde dünyada gelinen son noktayı tartışmayı hedefledik. İkinci bölümde ise bu durumun Türkiye açısından önemini, gelişmelerin pazarlar ve sektörlere etkisini ve muhtemel ihtiyaç duyulacak tamamlayıcı düzenlemelere yönelik önerilerimizi geliştirmeye çalıştık.

Abstract: Determination and implementation of quality levels of products and services has gained significant importance in recent years both in business practices and public regulations. The purpose of regulatory measures and rules implemented by developed countries in particular is to protect consumers, the environment in ecological manner, to be sensitive to human health and to prevent the existence of unfair competition in the markets. Regulatory measures and rules have been developed and put into action by the institutional organs of governments. Accretion institutions and notified bodies for the inspection of quality and quality standards of products and services in the markets play an important role as well. In Turkey, governmental bodies have been established to adopt the technical regulations and standards. The Accretion Board, Competition Board and bodies working on the related law proposals are aimed to make estimations and forecasts on the effects of E.C. regulatory norms on the Turkish market before putting them into action. The purpose of this paper is to analyze the regulatory norms and standards applied widely within the E.C. itself and the whole world. In the second part of the paper the analysis is extended for Turkey by focusing on the importance and effects of regulations and additional measures if exist.
European Union New Approach Directives as a Market Regulation Tool for Product and Service Quality, Low for Adaptation of Technical Regulations, Regarding Products and Suggestions on Turkish Case