Belediye meclisinin feshedilme nedenleri değişmeli - Çelik, Abdullah (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2003)
1580 Sayılı Kanun'da Belediye meclisi; 1) Kanunen belirli olan olağan ve olağan üstü toplantılar dışında toplanırsa, 2) Kanunen belirli olan yerden başka bir yerde toplanırsa, 3) Kanunen kendisine verilen görevleri süresi içinde yapmaktan çekinir ve bu hal belediye meclisine ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratırsa, 4) Siyasi meseleleri müzakere eder veya siyasi temennilerde bulunursa, İçişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştay ‘ın kararı ile fesholunur. Bu takdirde yeni belediye meclisi seçimine gidilir. Seçilen meclisler eskisinden geri kalan süreyi ikmal ederler. İçişleri Bakanlığı lüzum gördüğü takdirde meclisin feshine dair bildiri ile birlikte karar verilinceye kadar meclis toplantılarının tehirini de ister. Danıştay ‘ca bu husus en geç iki ay içinde karara bağlanır.