Yapılandırmacı 5E öğrenme modelinin lise öğrencilerinin basit sarkaç kavramları öğrenmelerine ve tutumlarına etkisi - Keskin, Vedat (My University, 2008)
YAPILANDIRMACI 5E ÖGRENME DÖNGÜSÜ MODELNN LSE ÖGRENCLERNN BAST SARKAÇ KAVRAMLARI ÖGRENMELERNE VE TUTUMLARINA ETKS Bu çalısmanın amacı, yapılandırmacı 5E ögrenme döngüsü modelinin lise ögrencilerinin “Basit Harmonik Hareket: Basit Sarkaç” kavramlarını ögrenmelerine ve tutumlarına olan etkisinin geleneksel sınıf ile karsılastırmaktır. Çalısma, özel fen lisesinde 2007-2008 güz döneminde gerçeklestirilmistir. Uygulama arastırmacı tarafından, yarı-deneysel yöntem kullanılarak, gerçeklestirilmistir. Deney ve kontrol grubu, toplam otuz altı ögrenciden olusmaktadır. Deney grubunda yapılandırmacı 5E ögrenme döngüsü modeli kullanılmıstır, kontrol grubunda ise geleneksel yöntem kullanılmıstır. Lise ögrencilerinin basit sarkaç kavramları ile ilgili ögrenmelerini ölçmek için çoktan seçmeli test ile kavram haritası, her iki gruba öntest ve son-test, uygulanmıstır. Bunun yanında, lise ögrencilerinin fizik dersine karsı tutumlarını belirlemek için Fizik Tutum Testi ön test son test seklinde uygulanmıstır. Ayrıca sınıf içi etkinliklerini video ile kayıt edilmistir. Bu kayıtlar ile sınıf ortamı arastırmacı tarafından resmedilmistir. Uygulama öncesinde deney grubu ile kontrol grubu ögrencilerinin çoktan seçmeli test, kavram haritası ve fizik tutum testi puanları birbirine yakın olarak bulunmustur. Uygulama sonunda ise her iki grubun çoktan seçmeli test, kavram haritası ve fizik tutum testi puanlarındaki artısları belirgin olarak yapılan analizler neticesinde görülmüstür. Ancak deney ve kontrol grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıstır. Deney ve kontrol grubu ögrencilerinin tutumlarındaki degisim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıstır. Elde edilen bulgulara göre önerilerde bulunulmustur. grenme Döngüsü Modeli, Geleneksel Yöntem, Sarkaçlar, Kavram Haritası, Fizik Tutum Testi

EFFECTIVENESS OF CONSTRUCTIVIST 5E LEARNING CYCLE MODEL ON HIGH SCHOOL STUDENTS’ LEARNING OF SMPLE PENDULUM CONCEPTS AND ATTITUDES The aim of this study was to compare the effectiveness of 5E learning cycle model class to traditionally designed physics class on simple harmonic motion: simple pendulum concepts and attitudes towards physics on high school students. This study was carried out at fall semester 2007-2008 educational year. Thirty- six third grade students from two classes, one controll and one experimental group, were enrolled in this study by the same teacher in a private science high school in Istanbul. The design of this study is quasi experimental pre-post test. Students in the control group were instructed by traditionally designed physics class whereas the students in the experimental group were taught by the instruction based on 5E learning cycle model. To assess and compare the learning of the two groups’ students, one multiple choice tests and one concept mapping, as pre-post test were carried out on simple pendulum concepts. Beside this, the students were also given an Attitude Test towards Physics at the beginning and end of the study to determine and compare their attitudes towards the classes. In additional, the interactions of the constructivist 5E learning cycle instructed class were recorded and described by the researcher. According to the pre-post tests, there wasn’t found any statistically significant difference between learning test and attitudes of the both groups. But there were statistically significant differences on pre-post learning and attitude test levels separately of the experimental and control group. Finally, some suggestions have been done according to the outcomes of the research. Learning Cycle Model, Traditionally Instruction, Concept Mapping, Simple Pendulum, Physics Attitude Test
Keywords: Fizik; Kavram Haritası; Öğrenim ve Öğretim_Fizik; Öğrenme Modeli