İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî'de metafizik bilgi (İlm-i İlahi) - Günçe, Serap (My University, 2019)
GENEL BİLGİLERİsim ve Soyadı: Serap GünçeAnabilim Dalı: Felsefe ve Din BilimleriProgramı: İslam FelsefesiTez Danışmanı: Doç. Dr. Hikmet YamanTez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Kasım 2019Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, Tasavvuf, Metafizik, İlm-i İlahiÖZİBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ’DE METAFİZİK BİLGİ (İLM-İ İLAHİ)Bu çalışma İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’de metafizik bilgi, yani ilm-i ilahi olarak anılan bilginin ne olduğu üzerinedir. Birinci bölümde İbn Sînâ’nın çalışmalarında metafizik bilginin nasıl bir tarihsel süreç geçirdiğine ve metafizik bilginin önemine değinildi. Daha sonra İbn Sînâ’da metafiziğin konusunun nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde duruldu. Sadreddin Konevî dönemindeki tasavvuf tasavvuruna değindikten sonra eseri olan Miftahu’l-Gayb üzerinden metafiziğe yaklaşımı ele alındı. İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’nin ilm-i ilahi kavramı hususunda ayrıldıkları ve birleştikleri noktalar ele alınarak ayrıntılı bir şekilde incelendi. Ayrıca İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî arasında metafiziğin konusunun nasıl ele alınması gerektiği incelendi. İkinci bölümde, İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî arasındaki varlık kavramının, nasıl bir öneme sahip olduğu ve varlık kavramının hangi açılardan ele alınıp değerlendirildiği üzerinde duruldu.İÇİNDEKİLERÖZivABSTRACTvÖNSÖZviKISALTMALARviiiİÇİNDEKİLER ……………….…………………………………………………….…….. ixGİRİŞ …………………………………………………………………………………….… 11.1TEZİN KONUSU VE ÖNEMİ11.2TEZİN YÖNTEMİ21.3LİTERATÜR3BİRİNCİ BÖLÜM61.İBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ’DE METAFİZİĞİN MAHİYETİ VE KONUMLANDIRILMASI61.1İbn Sînâ Felsefesinde Metafiziğin Konumlandırılması ve İsimlendirilmesi61.2İbn Sînâ Felsefesinde Metafiziğin Konusu Sorunu131.3Sadreddin Konevî Düşüncesinde Metafiziğin Konumlandırılması ve İsimlendirilmesi231.4İlm-i İlahi’nin (Metafizik) Mevzûsu Hakkında İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’nin Yaklaşımlarının Tahlili29İKİNCİ BÖLÜM341.İBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ DÜŞÜNCESİNDE VARLIK (VÜCÛD) MESELESİ341.1Varlığa Giriş341.2İbn Sînâ’da Varlık ve Mahiyet351.3Sadreddin Konevî’de Varlık ve Mahiyet41SONUÇ50KAYNAKÇA54

GENEL BİLGİLERİsim ve Soyadı: Serap GünçeAnabilim Dalı: Felsefe ve Din BilimleriProgramı: İslam FelsefesiTez Danışmanı: Doç. Dr. Hikmet YamanTez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Kasım 2019Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, Tasavvuf, Metafizik, İlm-i İlahiÖZİBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ’DE METAFİZİK BİLGİ (İLM-İ İLAHİ)Bu çalışma İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’de metafizik bilgi, yani ilm-i ilahi olarak anılan bilginin ne olduğu üzerinedir. Birinci bölümde İbn Sînâ’nın çalışmalarında metafizik bilginin nasıl bir tarihsel süreç geçirdiğine ve metafizik bilginin önemine değinildi. Daha sonra İbn Sînâ’da metafiziğin konusunun nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde duruldu. Sadreddin Konevî dönemindeki tasavvuf tasavvuruna değindikten sonra eseri olan Miftahu’l-Gayb üzerinden metafiziğe yaklaşımı ele alındı. İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’nin ilm-i ilahi kavramı hususunda ayrıldıkları ve birleştikleri noktalar ele alınarak ayrıntılı bir şekilde incelendi. Ayrıca İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî arasında metafiziğin konusunun nasıl ele alınması gerektiği incelendi. İkinci bölümde, İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî arasındaki varlık kavramının, nasıl bir öneme sahip olduğu ve varlık kavramının hangi açılardan ele alınıp değerlendirildiği üzerinde duruldu.GENERAL KNOWLEDGEName and Surname: Serap GünçeField: Philosophy and Religious SciencesProgramme: Islamic PhilosophySupervisior: Doç. Dr. Hikmet YamanDegree Awarded and Date: Masters- November 2019Keywords: Islamic Philosophy, Mysticism, Metaphysics, Al-Ilm Al-IlahiABSTRACTMETAPHYSICAL KNOWLEDGE (AL-ILM AL-ILAHI) IN IBN SÎNÂ AND SADR AL-DIN AL-QUNAWIThis study aims to explain what is metaphysical knowledge in Ibn Sînâ and Sadr al-Din al-Qunawi, that is, what knowledge is referred to as al-Ilm al-Ilahi in their studies. In the first chapter, we mentioned how metaphysical knowledge goes through a historical process in Ibn Sînâ's works and the importance of metaphysical knowledge. And then we focused on how the subject of metaphysics should be understood in Ibn Sînâ. After referring to the mysticism conception in the period of Sadr al-Din al-Qunawi, we discussed his approach to metaphysics through his work Miftahu’l-Gayb. In terms of the concept of al-Ilm al-Ilahi, we examined the points where Ibn Sînâ and Sadr al-Din al-Qunawi separated and merged and discussed in detail. In addition we examined how to address the subject of metaphysics between Ibn Sînâ and Sadr al-Din al-Qunawi. In the second chapter, we emphasized the importance of the concept of existence between Ibn Sînâ and Sadr al-Din al-Qunawi and the aspects of existence discussed and evaluated.İÇİNDEKİLERÖZivABSTRACTvÖNSÖZviKISALTMALARviiiİÇİNDEKİLER ……………….…………………………………………………….…….. ixGİRİŞ …………………………………………………………………………………….… 11.1TEZİN KONUSU VE ÖNEMİ11.2TEZİN YÖNTEMİ21.3LİTERATÜR3BİRİNCİ BÖLÜM61.İBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ’DE METAFİZİĞİN MAHİYETİ VE KONUMLANDIRILMASI61.1İbn Sînâ Felsefesinde Metafiziğin Konumlandırılması ve İsimlendirilmesi61.2İbn Sînâ Felsefesinde Metafiziğin Konusu Sorunu131.3Sadreddin Konevî Düşüncesinde Metafiziğin Konumlandırılması ve İsimlendirilmesi231.4İlm-i İlahi’nin (Metafizik) Mevzûsu Hakkında İbn Sînâ ve Sadreddin Konevî’nin Yaklaşımlarının Tahlili29İKİNCİ BÖLÜM341.İBN SÎNÂ VE SADREDDİN KONEVÎ DÜŞÜNCESİNDE VARLIK (VÜCÛD) MESELESİ341.1Varlığa Giriş341.2İbn Sînâ’da Varlık ve Mahiyet351.3Sadreddin Konevî’de Varlık ve Mahiyet41SONUÇ50KAYNAKÇA54
Keywords: Al-Ilm Al-Ilahi; Islamic philosophy; İlm-i İlahi Islamic Philosophy; İslam felsefesi; Metafizik; Metaphysics; Mysticism; Tasavvuf