Kuzey Anadolu fay zonu üzerindeki doğal göller - Karakuş, Yusuf (My University, 2000)
yapılan bu çalışma Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan doğal gölleri kapsamaktadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu, mühtemelen Üst Miosen'den itibaren aktif olarak faaliyetine başlamış ve bu aktifliğini günümüze kadar devam ettirmiştir. KAF, sağ yönlü doğrultu atım özelliklerine sahip, genç, tektonik bir zondur. Başlangıcından itibaren günümüze kadar yaklaşık 30 km.'lik bir atım gerçekleştirmiştir. Bu miktar zon üzerinde ötelenmiş formasyonların dokunak kısımları arasında bir çok yerde görülebilmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde tektonik hareketlere bağlı olarak gelişen bir çok havza yer alır. Bu havzalar genellikle doğu-batı yönünde uzun kuzey-güney yönünde ise dardır. Fay zonu üzerinde bulunan bu havzaların bazılarının tabanlarında suların birikmesi ile de göller oluşmuştur. Suların birikmesinde etkili olan motivasyonların çeşitli olduğu söylenebilir. Zon üzerinde yer alan göller incelendiği zaman bir takım özelliklerinin farklı olduğu görülmektedir. Bu farklılıklardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Göllerin menşei, alanları, derinlikleri ile göl sularının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerdir. İnceleme sahasında yer alan göller, çevreleri için büyük öneme sahiptirler. Çünkü bu göller gösterdikleri doğal güzelliklerinin yanında göllerden çeşitli şekillerde yararlanılmak suretiyle de dikkat çekmektedir.

This work which has been done for the post graduate education thesis includes the natural lakes that take place in the North Anatolian fault zone. The North Anatolian fault zone probably started from the umper miosen and continued its activity up to now. The North Anatolian fault is a new and tectonic zone and has characteristics of moving to right position. It has produced 30 kilometers of movement until today. This guantity could be seen on many parts of touching points of formations tht happened on this zone. There are a lot of areas related to tectonic movements on the North Anatolian fault zone. These areas are usually long in the east-west direction and narrow in the nort-south direction. Some lakes have come into existence on the ground of these areas on the foult zone because of water storage. It can be said that motivations that effect water mass are different. When the lakes that are on the fault zone are examined it is seen that some of their features are different. We can classify these differences as follows: The origins, field and depth of the lakes and physical, chemical and biological features of lake waters. The lakes which take part in the inspection area of great importance, because they have got natural beatuties and we can make use of them.
Keywords: Coğrafya ve seyahat; COĞRAFYA,FİZİKİ-TÜRKİYE; Göller_Türkiye