7. sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme sürecinde ortaya çıkan üst bilişsel yapılarının incelenmesi - Ayverdi, Şerife (My University, 2023)
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte gerçek hayat problemlerini çözebilen bireylere olan ihtiyaç artmıştır. Matematiksel modelleme problemleri gerçek hayat durumlarını en iyi şekilde içeren süreçlerdir. Öğrencilerin matematiksel modelleme etkinlikleri ile erken yaşlarda karşılaşması ileriki yaşlarda gerçek hayat problemlerini çözebilen bireyler olmasında önemli yer tutar. Üst biliş bireyin kendi düşünce sistemine ait neyi bilip bilmediği hakkındaki bilgileridir. Üst bilişin zorlayıcı problem durumlarını çözmek için önemli olduğu bilinmektedir. Matematiksel modelleme etkinlikleri de üst biliş bileşenlerinin ortaya çıkması için zengin ortamlar sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı 7. sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme etkinliklerinde üst bilişsel yapılarının matematiksel modelleme basamaklarında nasıl ortaya çıktığını incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İli Beşiktaş İlçesi’nde bir devlet ortaokulunda 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında öğrenim görmekte olan dokuz tane yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada üç farklı etkinlik üçer kişilik üç gruba uygulanarak veriler elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında etkinlik dokümanları, grup görüşmeleri gözlem notları ve etkinlik video kayıtları kullanılmıştır. Verilerin analizinde araştırmacı tarafından oluşturulan üst biliş formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda modelleme etkinliklerinde öğrencilerin en fazla üst biliş yapısı olarak planlama, daha sonra izleme, sonra tahmin en az da değerlendirme yapısını kullandığı görülmektedir. En fazla üst biliş yapısı matematiksel çözüm basamağında sonra gerçek model-matematiksel model basamağında en az da gerçek çözüm basamağında görülmüştür. Ortaokul düzeyinde matematiksel modelleme etkinlikleri öğretim programında yer almasına rağmen ders kitaplarında ve derslerde yer almamaktadır. Matematiksel modelleme etkinliklerine ders kitaplarında yer verilebilir. Bu etkinliklerin uygulayıcısı öğretmenlerin modelleme hakkında fazla bilgiye sahip olmadığı düşünüldüğünde öğretmenler için matematiksel modelleme eğitim ve çalıştayları düzenlenebilir.

Nowadays, the need for individuals who can solve real life problems has increased by means of the developing technology. Mathematical modeling problems are processes that best involve real-life situations. The fact that students encounter mathematical modeling activities at an early age, has an important place in becoming individuals who can solve real life problems in later ages. Metacognition is the individual's knowledge of what s/ he knows or does not know about his own thought system. It is known that metacognition is important for solving challenging problem situations. Mathematical modeling activities also provide rich environments for the emergence of metacognitive components. The aim of this research is to examine how the metacognition structures of the 7th grade students in mathematical modeling activities emerge in mathematical modeling steps. Within the framework of this study, as one of the qualitative research methods, case study was used and the study group of this research consisted of nine seventh grade students studying at a public school in the Beşiktaş District of Istanbul in the 2021-2022 academic year. Data were obtained by applying three different activities to three groups of three people. Activity documents, group interviews, observation notes and activity video recordings were used to collect data. In the analysis of the data, the metacognition form created by the researcher was used. As a result of the research, it is seen that students mostly use planning as metacognitive structure, then monitoring, then estimation, and evaluation structure at least in modeling activities. The most metacognitive structure was seen at the mathematical solution step, then at the real model-mathematical model step, and the least at the real solution step. Although mathematical modeling activities are included in the curriculum at the secondary school level, they are not included in the textbooks and lessons. Mathematical modeling activities can be included in textbooks as well as organization of the mathematical modeling training and workshops for teachers.
An investigation of metacognitive stcructures that are provided in mathematical modeling process of 7th grade students
Keywords: 7.sınıf öğrencileri mathematical modeling activities; 7th grade students; Matematik; Matematiksel modelleme etkinlikleri; Mathematics; metacognition; Öğrenim ve öğretim (Orta); Study and Teaching (Secondary); üst biliş