Karatedeki bağırışların vuruş kuvvetine ve vuruş hızına etkisinin incelenmesi - Özbay, İbrahim Hakkı (My University, 2019)
KARATEDEKİ BAĞIRIŞLARIN VURUŞ KUVVETİNE VE VURUŞ HIZINA ETKİSİNİN İNCELENMESİÖğrencinin Adı: İbrahim Hakkı ÖZBAYDanışmanı: Doç. Dr. Aytekin Soykan Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıÖZETGiriş ve Amaç: Karate branşının karşılıklı dövüş kategorisi olan Kumite’de kiai bağırışı puan kriterlerinde yer almamasına rağmen sporcuların büyük bir çoğunluğu, atak tekniğinin uygulanışı sırasında bu bağırışı yapmaktadır. Bu çalışma karate (kumite) sporcularının uyguladıkları ters yumruk (gyaku zuki) tekniği esnasında kiai bağırışlarının vuruş hızına ve vuruşun oluşturduğu etki kuvvetini incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın katılımcı grubunu Türkiye Karate Şampiyonası’nda derece almış (TŞD) 25,9±2,4 yıl yaş olan 10 karate sporcusu ile Türkiye Karate Şampiyonası’nda derece alamamış (DY) 22,8±1,9 yıl yaş olan 10 karate sporcusu (toplam 20 karateci) oluşturmaktadır. Katılımcılar el bileğinin üzerine yerleştirilmiş xsens ivmeölçer sensör ile sabit bir kum torbasına ters yumruk tekniğini kiai bağırışıyla ve kiai bağırışı yapmadan uygulamışlardır. Vuruş hızına ve vuruşun oluşturduğu etki kuvvetine ilişkin veriler xsens ivmeölçer sensöründen alınan verilerin m/ sn2 türünden hız birimine dönüştürülmesiyle elde edilmiştir. Bulgular: İstatistiksel analizde kullanılan Mann Whitney U testi sonuçlarına göre TŞD ve DY gruplarının vuruş hızları karşılaştırıldığında; kiai bağırışı yaparak uygulanan ters yumruk tekniğinin hızında anlamlı farklılığa rastlanmıştır. (p=0,028)TŞD ve DY gruplarının vuruşun oluşturduğu etki kuvvetleri karşılaştırıldığında; kiai bağırışı yaparak uygulanan ters yumruk tekniğinin kuvvetinde anlamlı farklılığa rastlanamamıştır. (p=0,762)Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular neticesinde kiai bağırışı ile yapılan vuruşların hızının yüksek bulunması karate branşında sıklıkla tercih edilen kiai bağırışının nedenine dayanak oluşturmaktadır. Gelecek çalışmalarımızda kiai bağırışının ses seviyesi ile vuruş hızı arasındaki ilişkiyi incelemeyi planlamaktayız.teknik sürati, teknik kuvveti, kumite

INVESTİGATİON OF THE IMPACT OF SHOUTİNG ON KARATE ON STROKE FORCE AND STROKE SPEEDStudent’s Name: İbrahim Hakkı Özbay Thesis Associate Professor Aytekin Soykan Division: Physical Education and SportABSTRACTIntroduction and Objective: Although the karate branch is not included in the kiai shout score criteria in the mutual fighting category Kumite, the majority of athletes make this shout during the practice of the attack technique. The aim of this study was to investigate the effect of karate (kumite) athletes on the stroke speed and impact force during the reverse punch technique.Materials and Methods: In this study, the group of participants who received degrees in Turkey Karate Championships (TSD) age of 25.9 ± 2.4 years, 10 karate athletes with Turkey could not get a degree in Karate Championship (EDC) of 22.8 ± 1.9 years with 10 years of karate athletes (total 20 karate).The participants applied the reverse punch technique to a fixed sandbag with xsens accelerometer sensor placed on the wrist with kiai shouting and kiai shouting. The data related to impact velocity and impact force were obtained by converting the data obtained from xsens accelerometer sensor to m/ sn2 type velocity unit.Results: According to the results of Mann Whitney U test used in statistical analysis, pulse rates of TSD and DY groups were compared; There was a significant difference in the speed of reverse punch technique applied by shouting kiai. (P = 0.028)When the impact forces of TSD and DY groups were compared; There was no significant difference in the strength of reverse punch technique applied by shouting kiai. (P = 0, 762)Conclusion: As a result of the findings obtained in this study, the fact that the speed of the shots made by kiai shouting is high constitutes the basis for the reason of kiai shouting which is frequently preferred in karate branch. In the future, we plan to investigate the relationship between the sound level of the shout and the rate of impact.technical speed, technical force, kumite
Keywords: Kiai; kumite; kumite Kiai; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; technical force; technical speed; teknik kuvveti; teknik sürati