2008 krizinde Amerikan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geleneksel olmayan para politikalarının analizi - Karagözlü, İmran Emre (My University, 2016)
Bu çalışmada 2008 krizi süresince ve sonrasında merkez bankalarının ekonomik canlanmayı sağlayabilmek ve fiyat istikrarını koruyabilmek amacıyla izlediği geleneksel olmayan politikalar ve bu politikaların enflasyon ve büyüme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ekonomilerinin yapısal farklılıkları sebebiyle inceleme gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin farkları gözetilerek yapılmış; gelişmiş ülke merkez bankalarını temsilen FED ve Avrupa Merkez Bankası (AMB), gelişmekte olan ülke merkez bankalarını temsilen de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) incelenmiştir. Çalışma kapsamında incelenen 11 geleneksel olmayan para politikası incelenmiş ve bu politikaların ekonomiyi canlandırma ve fiyat seviyesini koruma hedeflerine ulaşmadaki başarısı, belirlenen parametreler üzerindeki (döviz kuru, tahvil fiyatları ve borsa endeksi) etkilerine göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak kurumsal yapıları hızlı hareket etmeye olanak tanıyacak esneklikte olan ve geleneksel para politikalarını geçmiş kriz tecrübelerini de dikkate alarak mevcut koşullara göre güncelleyerek belirleyen merkez bankalarının krizle mücadele etmede başarılı olduğu bulunmuştur. nansal Kriz, Merkez Bankası, Geleneksel Olmayan Para Politikası

In this study, unconventional policies followed by the central banks in an effort to resurrect economy and preserve price stability during and after 2008 crisis, and their effects on inflation and growth were analyzed. Due to the structural differences of their economies, research has been conducted taking into account the differences among developed and developing countries’ economies. FED and European Central Bank, to represent developed countries’ central banks and Central Bank of Republic of Turkey to represent developing countries’ banks were analyzed. Within the study, 11 unconventional (unorthodox?) monetary policies were investigated and success of these policies in achieving economic growth and price stability were evaluated according to their effects on determined parameters (such as exchange rate, government bond prices and stock index.) As a result, central banks, determining conventional money policies by updating according to current conditions and taking into account previous crisis experiences; of which organizational structures are flexible enough to move fast, have been found to be successful on combating the crisis. Key Words: Financial Crisis, Central Banks, Unconventional Monetary Policies
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Avrupa; Merkez Bankası; Para politikası; Türkiye