Varlık Yönetim Şirketleri ve Muhasebesi - Biçim, Emre (My University, 2010)
Bankacılık sektöründe yaşanan krizlerden sonra artan sorunlu varlıkların çözümlenmesinde başvurulan yöntemlerden biri varlık yönetim şirketleri’dir. Varlık yönetim şirketleri genel olarak merkezi ve merkezi olmayan şeklinde yapılanmışlardır. Çalışmamızda ABD ve Güney Kore’deki varlık yönetim şirketleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Türkiye’de 2001 yılında yaşanan kriz sonrasında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler ile finansal sektörün içinde bulunduğu kırılgan yapıyı sağlıklı hale getirmek ve reel sektöründe bu olumsuz koşullardan en az etkilenmesini sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla TMSF kendi bünyesinde yer alan bankaları yeniden yapılandırmış, İstanbul yaklaşımı ile reel sektörün borçları yeniden yapılandırılmış ve varlık yönetim şirketleri kurulmuştur. VYŞ’leri muhasebe kayıtlarını Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile bunlara ilişkin ek ve yorumlara uygun olarak hazırlamaktadır. Varlık yönetim şirketleri, sorunlu kredileri devralırken almış olduğu miktarı krediler hesabına borç olarak kaydetmekte ve devralmış olduğu varlığı portföy olarak bir bütün halinde takip etmekte ve bu şekilde muhasebeleştirmektedir. Yapılması gereken ise VYŞ’leri devralmış olduğu sorunlu varlığı birey ve şirket bazında takip etmeli, birim maliyetlerini bulmalı ve bu şekilde muhasebeye kaydetmelidir. Sorunlu Varlık, Varlık Yönetim Şirketleri, Bankacılık Sektörü, Yeniden Yapılandırma

One of the most commonly used method to solve the distressed assets that were increased after the crisis stroke the banking sector is to apply to Asset management companies. Asset Management Companies usually have either “centralized” or “decentralized” organizational structure as the two major organization type. In this study, we will evaluate the Asset Management Companies located in the USA, South Korea. Various arrangements were made in banking sector in Turkey following the crisis in 2001. The main thing targeted by these arrangements was to strengthen the fragile structure on which the finance sector lied and to minimize the effects of those unfavorable situation on the reel sector. TMSF restructured the banks transferred to TMSF; reel sector debts were restructured by İstanbul approach and Asset Management Companies were established to serve to achieve this target. Asset Management Companies prepare their booking records in accordance with the Turkish Accountancy Standards, Turkish Financial Reporting Standards and related appendixes and interpretations. Asset Management Companies debits the credit accounts when taking over the non-performing loans and follow the acquired assets as a total portfolio and complete the recognition in this way. Finally, it is recommended that the Asset management companies should follow the distressed assets both on the real and legal person basis; determine the unit costs and complete the bookkeeping in that way. stressed Assets, Asset Management Companies, Banking Sector, Restructure
Keywords: Krizler_Bankalar ve Bankacılık; Muhasebe; Sermaye Piyasası; Şirketler_Muhasebe