Hormon replasman tedavisinin ve seks hormonlarının göz içi basıncına etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Amaç: Primer açık açılı glokoma (PAAG) aynı yaş grubu erkeklere oranla kadınlarda daha sık olarak rastlanmaktadır. Göz içi basıncında (GİB) ilk artmaların tespit edildiği yaşların, menopoz semptomlarının da görüldüğü dönem ile paralellik göstermesi, menopozda azalan seks hormonlarının GİB ile olabilecek ilişkisini akla getirmektedir. Bu çalışmada, menopozdaki kadınlarda hormon replasman tedavisinin (HRT) ve seks hormonlarının GİB üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşlan ve amenore süreleri uyumlu, HRT alan 30 ve almayan 32 menopoz sonrası hastanın 124 gözü dahil edildi. Çalışmaya katılanların serum seks hormonu düzeyleri (östrojen ve testosteron) tespit edildi. İki grubun göz içi basınçları sabah saat 11.00'da Goldmann aplanasyon tonometresi kullanılarak ölçüldü. Bulgular: HRT alan ve almayan olguların sırasıyla ortalama GİB değerleri 13.29±2.28; 13.56±2.50 olarak bulundu ve iki grup .arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.24). Her iki grubun GİB değerleri ile serum seks hormonu düzeyleri ile karşılaştırıldığında; östrodiol seviyesi ile istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunamazken; serum testosteron düzeyi ile HRT alan (r=0.48, p=0.02) ve almayan grupta (r=0.42, p=0.003) istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Bu çalışmada HRT alan ve almayan grubun ortalama GİB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, testosteronun menopoz sonrası dönemde GİB'ı arttırıcı etkisi tespit edilmiştir.

Purpose: The prevalence of primary open angle glaucoma (PAAG) is more common in women than men of the same age group. As an increased intraocular pressure is usually first observed when menopausal symptoms tend to occur, this suggests a connection between a decrease in serum levels of sex steroids and changes in IOP. In this study, we examined the effects of hormone replacement therapy (HRT) and serum sex hormones (estrogen and testosterone) on IOP in postmenopausal women. Materials and Methods: Sixty-two postmenopausal women, 30 receiving and 32 not receiving HRT (matched for age and duration of amenorrhea) were enrolled in this study. After determining serum sex hormone levels, all patients underwent complete ophthalmologic examination and IOP s were measured at 11 o'clock am with Goldmann applanation tonometer. Results: No statistically significant difference was found between mean IOP s of patients receiving and not receiving HRT (13.29±2.28; 13.56±2.50; p=0.24). IOP correlated positively with serum testosterone in women receiving (r=0.48, p=0.02) and not receiving (r=0.42, p=0.003) HRT whereas no significant correlation was found for serum estradiol levels. Conclusion: There is no statistically significant difference between IOP ' s of women those receiving and not receiving HRT, serum testosterone level showed an incremental effect on IOP in postmenopausal women.
Effects of hormone replacement therapy and sex hormones on intraocular pressure
Keywords: Hematoloji; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları