Avrupa’daki askeri gelişmeler ve ikinci viyana kuşatması - Gürcan, Fatih (My University, 2008)
Çalışmamızda Avrupa’da Askeri Devrim ve II. Viyana Kuşatması ele alınmıştır. II. Viyana kuşatması gerek Osmanlı gerekse de Avrupa tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Çalışmamızda öncelikle 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlılar ve Avusturya arasındaki güç dengesi ele alınmıştır. Bundan sonra Avrupa’daki askeri değişim ve savunma sisteminde gelişim açıklanmaya çalışılmıştır. Bu gelişmelerin ışığında, 17. yüzyılın sonunda yaşanan Osmanlı Avusturya gerilimi, savaşın çıkması ve Osmanlılar’ın Edirne’den Viyana ulaşmalarına dek iki tarafta yaşanan olaylar ana hatlarıyla aktarılmıştır. Eserin ikinci bölümünde Türk ve Batılı kaynakların ışığında kuşatma süreci gün gün aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son kısmında Haçlı Ordusunun oluşturulması, bu ordunun sefer güzergâhı, Osmanlılar’ın şehri almak için son hareketleri ve yaklaşan Haçlı Ordusuna karşı aldıkları önlemler ele alınmıştır. İki tarafın güç dengesi ve ordu yapılanmaları aktarıldıktan sonra Kahlenberg Muharebesi gelişimi ve neticelenmesi ele alınmış ve kuşatmanın ve savaşın gelişimini etkileyen faktörler sonuç kısmında değerlendirilmiştir.

Our subject is in this study Military Revolution in Europe and II. Siege of Vienna. As known as II. Siege of Vienna is one of the most important milestone in European and Ottoman history. In our study, first of all we have examined the power balance between Ottomans anad Austrians. After that, the military revolution in Europe and development in defensive systems have been analyzed. After that, Ottoman-Austrian Conflict in the last period of 17. century, starting process of the War, Ottoman campign from Edirne to Vienna is given basically. In the second chapter of the study, siege process of the city has been expalined day by day in the light of Turkish and Western sources. In the last part of our study, we strived to explain establisment of the Crusade Army, and campaign route of the Crusade Army, Ottoman Army’s final efforts to conquest the city and Ottoman battle preparations. A comprasion has been made about the power balance of two armies. After that struggle in the Battle of Kahlenberg had described. Finally a conclusion has been made about the study.
Keywords: Tarih; Yakın Çağ_Tarih