Karton etiket üretiminde standardizasyon süreçlerinin uygulanması - Boztemir, Aslı (My University, 2013)
KARTON EİTKET ÜRETİMİNDE STANDARDİZASYON SÜREÇLERİNİN UYGULANMASI Matbaa sektörü için üretilmiĢ neredeyse sınırsız kâğıt çeĢitleri içerisinden en doğru malzemeleri, en uygun teknikle birleĢtirerek müĢteriyi tatmin edici karton etiketler ortaya çıkarmak, Ofset Proses Standartlarının tatbiki ve müĢteri ihtiyaçlarını doğru bir Ģekilde algılayıp onu tasarım aĢamasından baskı aĢamasına kadar titiz bir Ģekilde takip etmekle mümkündür. Karton etiketlerde çeĢitliliğin çok fazla olması, müĢteri ile üretici arasında ortak bir dil oluĢturulmasını gerekli kılmaktadır. Sürekli tekrarlanabilir standart değerlere uygun ve baskı kalitesinin sürekliliğini amaçlayan Ofset Proses Standardı (PSO) üreticinin kaliteden emin olmasını sağlayarak bu ortak dilin oluĢmasını kolaylaĢtırır. StandartlaĢtırılmayla ofset baskıyla üretim yapan matbaa tesisleri birçok iĢlem için en iyi Ģartları oluĢturabilir. Böylece daha az kaynak israfıyla beklenen kalite standartları termin sürelerine uyularak gerçekleĢtirilir. Bu çalıĢmada da karton etiket üretiminde standardizasyon süreçlerinin uygulanması noktasında uygulama yapılmıĢtır. Karton etiket üretiminde en çok kullanılan kağıt tipleri için ISO 12647-2 standardı baz alınarak en uygun zemin L*a*b* değerleri ve diğer kalite kontrol kriterleri tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmaya, öncelikle konuyla ilgili literatür taraması yapılarak baĢlanmıĢtır. ISO’nun konu ile ilgili standartları belirlenmiĢtir. Deneysel bölümde, tüm test baskılarında aynı görseller kullanılmıĢtır. ÇalıĢılan grafik programında iĢ için hazırlanan verinin renk ayrımı ve renk dönüĢtürme iĢlemi (RGB’den CMYK’ya) PSO’nun öngördüğü ayarlar doğrultusunda yapılmıĢ ve hazırlanan data Ctp’ye gönderilmiĢtir. Tüm test baskılarında baskıdan önce mürekkeplerin trapping değerlerine uygun olarak, baskı renk sıraları belirlenmiĢtir. Standartlara uyularak 4 farklı kâğıt tipine test baskıları yapılmıĢ ve bu test baskıları aynı baskı makinesinde ve aynı Ģartlarda gerçekleĢtirilmiĢtir. vi Baskı esnasında ve baskıdan sonra, farklı baskı numunelerindeki kontrol Ģeritlerinin tanımlanmıĢ alanlarından spektro-densitometre ile, her renk için ayrı ayrı çiftleme-kayma, gri balans, zemin ton değeri, tram ton değeri, trapping ölçümleri ile kağıdın ve renklerin L*a*b* değerleri ölçümleri yapılmıĢtır. Bu ölçümler standartlarda belirlenmiĢ değerlerle tablo çizilerek karĢılaĢtırılmıĢtır. Bu çalıĢmaların sonucunda, test baskılarının standartlar çerçevesinde değerlendirilmesi ve yorumları yapılmıĢtır. Sık kullanılan karton etiket kâğıtlarının standartlara uygun, kaliteli ve sürekli aynı standartta baskılarının yapılabilmesi için gerekli kriterler belirlenerek uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar tespit edildi.

THE IMPLEMENTION OF STANDARDİSATİON PROCESSES IN THE MANUFACTURING OF CARDBOARD LABELS Producing paperboard tags that satisfy customers via combining the most accurate material in virtually unlimited paper types with the optimal techniques is only possible after implementing the Process Standard Offset (PSO) and following the process carefully step by step from the design to the printing, realizing the customer’s need correctly. That paperboard tags have vast variety obligates to have an agreed tongue between the customer and manufacturer. Aiming consistent print quality and having sustainable standard values, PSO makes certain of the quality and facilitates emerging of that agreed tongue. Standardizing the values, offset printing facilities can produce the best conditions for various processes. Thus, expected quality standards are carried out with less waste of resources in accordance with supplying period. In this study, the implementation of the standardization process in manufacturing of hangtags is approached through application. L*a*b values and other quality control values are determined for the paper types most used in the manufacturing of paperboard tags, in accordance with ISO 12647-2 standards. The study was initiated by scanning the relevant literature. The relevant standards of the ISO were decided. In the experimental part, same images were used at all printing tests. Color distinguishing and conversion (RGB to CMYK) of the prepared data for the study was performed as PSO settings require. Prepared data was sent to the CTP. In all the printing tests prior to printing, printing color sequence of inks was made in accordance with the trapping values. Following the standards, test prints were performed on 4 different types of paper. This test is done under the same conditions and the printing were done with the same machine. During and after printing; doubling-slipping, gray balance, ground tonal value, tram tonal value, and trapping scales separately for each color and L*a*b* values of paper and colors were measured with Spectrodensitometer from determined areas of control strips of viii different printing samples. The measurements were compared with standard values by plotting tables. As a result of the studies, the printing tests are evaluated and interpreted according to the standards. Required criteria and significant points of the application are decided for papers -used for paperboards, to be of high quality, in accordance with standards, and printed in sustainable standard
Keywords: kağıt; karton; Matbaacılık