İş ahlakının kurumsal sosyal sorumluluğa etkisi - Erdem, Hüseyin (My University, 2010)
İŞ AHLAKININ KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUĞA ETKİSİ İş ahlakı ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramları yeni olmamakla birlikte; özellikle son zamanlarda işletmeler tarafından bu iki konuya verilen önem ve ilgi giderek artmaktadır. İşletmeler sosyal hayatın bir gereği olarak kurulmakta ve hayatlarını devam ettirmektedirler. Bu durum, içinde bulundukları toplumun bir parçası olmaları sebebiyle, toplumun kendilerine bir takım sosyal sorumluluklar yüklemesine neden olmaktadır. Bir işletme, örgütsel faaliyetlerine başladığı andan itibaren kendisine yüklenen sosyal sorumlulukları da kabul etmiş demektir. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramıyla ilintili olan ahlak kavramının bir alt disiplinini oluşturan ve iş yaşamında doğru ve yanlışın bilinmesini kolaylaştırarak doğru olanın yapılmasını sağlayan iş ahlakı kavramı da son yıllarda oldukça önem kazanmıştır. Toplumun beklenti ve ihtiyaçlarını gözeten, aynı zamanda iş ahlakının gereği olan sosyal sorumluk uygulamaları, işletmelerin ve toplumun geleceği açısından gereklilik arz etmektedir. Bu çalışmada teorik temeller ele alınmakta ve bunun sonucunda iş ahlakı kavramının sosyal sorumluk kavramı üzerindeki etkisine vurgu yapılmaktadır.

THE IMPACT OF BUSINESS ETHICS TO CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY The importance and public interest towards the concepts of business ethics and corporate social responsibility is increasing even though these terms are not relatively new for the organizations. As a necessity of social life, business organizations are being established and continue their activities. Therefore, it is expected that they have social responsibilities as a result of being a part of the society. Organizations, from the beginning of their organizational activities, can be assumed that they accepted these social responsibilities. Business ethics, as a sub category of ethics that is related to corporate social responsibility facilitates to know about right or wrong behaviors in business life and provides the tendency for employees to perform right behaviors in their organizations and it has an increasing importance in recent years. The practices of corporate social responsibility as a result of business ethics which considers the expectations and demands of societies are necessary for organizations’ and society’s future. In this study, theoretical basis of business ethics and corporate social responsibility are discussed while stressing the effects of business ethics to social responsibility.
Keywords: Etik; İş Ahlakı; Kurumsal Sosyal Sorumluluk