Kadınlara yönelik marka reklamlarında kadın kullanımı ile marka sadakati ilişkisi - Kandemiroğlu, Ayça Gül (My University, 2019)
KADINLARA YÖNELİK MARKA REKLAMLARINDA KADIN KULLANIMI İLE MARKA SADAKATİ İLİŞKİSİMarkaya yönelik farkındalık ve marka sadakati oluşturmak için reklamlarda kadın imgeleri kullanılmaktadır. Kadının toplumsal rollerinin yıllar içerisinde değişmesi ile birlikte reklamlarda da gösterilen kadın imgeleri farklı rollere bürünmüştür. Değişen bu roller, reklamlar aracılığıyla tüketicilerle buluşmuştur. Reklamlarda kadınların fiziksel çekiciliklerinin sıkça kullanılması sebebiyle, cinsel unsur kullanımı genellikle kadın üzerinden yapılmıştır. Kadınların iş hayatında yoğun olarak yer almaya başlamaları bile toplumsal rolleri olan annelik, ev hanımlığı ve ideal eş görüntülerinden kurtulmalarına yeterli olmamıştır. Kadınlar reklamlarda sadece çalışan olarak değil, tüm bu rollerin toplamını içeren süper kadın olarak resmedilmiş, her koşulda bakımlı ve güzel olması gereken kadın imgeleri, reklamların klişeleri arasında yerini almıştır. Bu tezde, kadınlara yönelik televizyon reklamlarında kadın imgeleri kullanılmasının, marka sadakatine yansımasındaki rolü araştırılmıştır. Araştırmada, kadın tüketicilerin demografik özellikleri ile kadın imgelerinin kullanıldığı reklamlardaki markalara yönelik sadakat arasındaki ilişki incelenmiştir. Reklamlarında kadın imgelerine yer veren firmaların marka sadakati oluşturma ve koruma noktasındaki stratejilerine ilişkin tüketici algıları ölçülmüştür.

THE RELATIONSHIP BETWEEN BRAND LOYALTY AND USE OF FEMALE IN BRAND ADVERTISEMENTS AIMED AT FEMALE CONSUMERWomen's images are used in advertisements in order to create brand awareness and brand loyalty. As the social roles of women changed over the years, the images of women, which were also shown in advertisements, assumed different roles. These changing roles are met with consumers through advertisements. Due to the frequent use of women's physical appeal in advertisements, the use of sexual elements was generally placed on women. Even women's intense involvement in business life has not been enough to get rid of the social roles they were given such as; motherhood, housewife and ideal spouse images. Women are portrayed in advertising not only as employees, but as superwomen with the sum of all these roles, and the images of women that must be well-groomed and beautiful under all circumstances have become one of the clichés of advertising. In this thesis, the role of the use of female images in television advertisements for women in the reflection of brand loyalty is investigated. In the research, the relationship between the demographic characteristics of female consumers and the loyalty to brands in advertisements where women's images are used was examined. Consumer perceptions regarding the strategies of companies that include women's images in advertising to create and maintain brand loyalty were measured.
Keywords: Brand Loyalty; Kadın; Kadın İmgesi; Marka Sadakati; Reklam; Reklamda Kadın Kullanımı Advertising; Televizyon Reklamları; TV Commercial; Women; Women Images; Women in Advertising