Developing a reflective reading model - Öztürk, Setenay (My University, 2003)
Bu çalışmada, öğrencilerin kendi okuma deneyimleri üzerine düşünmelerini ve bu düşüncelerini yazıya yansıtarak kendi okuma başarımlarının farkına varmalarını sağlamayı hedefleyen yeni bir okuma modeli ve bu modelin uygulanmasının sonuçları incelenmektedir. Araştırma bölümünde, söz konusu okuma modelinin bir dönem boyunca Marmara Üniversitesi

Öğretmenliği Bölümünde okuyan 50 ikinci sınıf öğrencisinin üzerinde uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilere, Amerikan ve İngiliz basınının süreli yayınlarından seçilen makaleler verilmiştir. Araştırmanın sınıf içi uygulama bölümünde, sessiz okuma, grup içi tartışmalar, grup sunuşlar, okuma öncesi ve sonrası alıştırmaları gibi çok çeşitli teknikler uygulanmış; böylece öğrencilerin okuma metninden bilgi edinmelerini sağlayacak zihin süreçlerini başlatmalarına yardımcı olunmuştur. Her bir metnin sınıfta işlenmesinden sonra öğrenciler, okuma deneyimleri ile ilgili düşüncelerini, dönemin başında kendilerini yönlendirme amacıyla verilen üç soruya: neler öğrendikleri, son okuma deneyimlerinin dünya görüşlerine ne gibi katkıları olduğu ve okudukları metin hakkında ne düşündüklerine cevap verecek şekilde yazmışlardır. Öğrencilerin bu sorulara cevap vererek metinde anlayamadıkları noktaların farkına varmaları ve sorun olan yerleri çözmek için uğraşacakları düşünülmüştür. Yansıtmalı öğrenmeye dayalı okuma modelinin uygulanmasından sonra, öğrencilerin okuma deneyimleri üzerine yazdıkları düşünceleri, her makaledeki ana bilgi öbeklerine göre ayrı olarak betimlenen on ölçüt içinde değerlendirilmiştir. Değerlendirmeden elde edilen sonuçlar sonucunda öğrencilerin genel bilgi dağarcının geliştiği saptanmıştır. Diğer bir önemli bulgu, öğrencilerin okuma deneyimleri sonucunda düşünce yazılarında metinden edindikleri bilgiyi aktarırken çok sayıda metinde geçen kelimeler kullandıklarıdır. Bu sonucu öğrencilerin genel bilgi dağarcıklarının yanı sıra biçimsel dil becerilerinin geliştiği yönünde yorumlamak mümkündür. The present study is based on discovering the effects of a new reading model designed to promote students' mental processes within the reading activity by making them reflect on their specific reading experience in a specific occasion and by raising their awareness. The research of the study is based on a half-year application of the reflective model of reading on 50 sophomore students in the English Language Teacher Training Department of Marmara University. The students selected as subjects of this study were given authentic reading materials in the form of six articles collected from various English and American periodicals. In the classroom application of the model, a variety of techniques such as silent reading, group discussions, group presentations, and answering pre-reading and post-reading questions were applied in order to direct the students mental processes for drawing the new information out of the text. Following the classroom activities for each article, the students wrote their reflections on their reading experience based on three questions that asked the students what they had learned from their reading experience, how far the reading experience had contributed to their world knowledge, and what they thought about the text. It was believed that the students while answering these questions would realise if there were any parts they had not completely understood and would try to solve this problem. Following the application, the reflections the students have written were evaluated based on ten criteria that were called the key points of information. In the light of the evaluations of the students' reflections, it has been found out that the general background knowledge of the students has been enhanced on the overall. Another remarkable result discovered is that the students have used a considerable sum of new words consequent to each reading experience, which can be interpreted in the sense that the vocabulary knowledge of the students has been enhanced as well.
Keywords: Dil; İngilizce; Okuma Alışkanlığı; Uygulamalı dilbilim