Tekrarlanan eğitimin temel yaşam desteği becerilerinin kalıcılığına etkisi - Özdilek, Resmiye (My University, 2010)
Tekrarlanan Eğitimin Temel Yaşam Desteği Becerilerinin Kalıcılığına Etkisi Araştırma; tekrarlanan eğitiminin temel yaşam desteği becerilerinin kalıcılığına etkisini inceleyen deneysel bir çalışmadır. Örneklemi, girişim (n= 35) ve kontrol grubu (n=35) olarak iki gruba ayrılan kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi servislerinde çalışan hemşireler (n=70) oluşturdu. Her iki gruba, yetişkin, çocuk ve bebek uygulama mankenleri (Resusci Anne-Laerdal) ve öğrenme rehberi kullanılarak Temel Yaşam Desteği eğitimi verildi. Verilerin toplanmasında; anket formu, pediyatrik temel yaşam desteği değerlendirme ölçeği, eğitim değerlendirme formu kullanıldı. Eğitim öncesi ve bitiminde, eğitimden 1 ay sonra ve bu ölçümden sonraki tekrar eğitiminden 1 ay sonra olmak üzere toplam dört ölçüm yapılarak veriler toplandı ve frekans, ortalama, yüzdelik, bağımlı ve bağımsız gruplarda t-testi, Pearson korelasyon ve ANOVA kullanılarak analiz edildi. Hemşirelerin, yarısının daha önce CPR uyguladığı, %67’sinin CPR eğitimine katıldığı, %62’sinin kendini CPR uygulamada yeterli bulduğu belirlendi. Her iki gruptaki hemşirelerin TYD eğitimi öncesi, yetişkin, çocuk ve bebek uygulama puanlarının çok düşük olduğu; eğitimden hemen sonraki puanlarının tam puana yakın olduğu ancak eğitimden 1 ay sonraki puanların azaldığı belirlendi. Tekrar eğitiminden 1 ay sonra, girişim grubunun puanları artarken kontrol grubunun puanları azaldı. Araştırma sonucunda; tekrarlanan eğitiminin, temel yaşam desteği becerilerinin kalıcılığını artırdığı belirlendi. Hemşirelerin CPR eğitimlerinin güncellenmesi ve tekrarlanması önerildi. Hemşire, Kalıcılık, Tekrar Eğitimi, Temel Yaşam Desteği.

The Effect of Repeated Education Sessions on The Permanence of Basic Life Support Skills. This is an experimental study which investigates the effect of repeated education sessions on the permanence of Basic Life Support skills. The sample included 70 nurses which work in cardiology and cardiovasculary surgery clinics and divided into experimental (n=35) and control (n=35) group. A Basic Life Support education session has been done for both group by using adult, child and baby manikins (Resusci Anne-Laerdal). The data was collected by a questionnaire, Pediatric Basic Life Support Evaluation Scale and Education Evaluation Form. Data collection process was done for four times: before the education session, after the session, one month later and one more month later after a repeated education session. The data was evaluated by frequency, mean, percentage, t-test in dependent and independent samples, Pearson’s correlation analyses and ANOVA. Half of the sample had performed CPR before, 67% of the nurses had undergone a CPR training and 62% consider themselves sufficient on CPR. Before the first education session; the scores of nurses in all manikins were low in both group; right after the education session it increased almost to highest score, therefore after one month the scores decreased again. One month after the repeated education session, the scores of the experimental group increased while the scores of the control group decreased. Consequently, it was found that repeated education sessions increase the permanence of Basic Life Support skills. Hence, updating and repeating the CPR education programs for nurses can be suggested. Basic Life Support, Nurse, Permanency, Repeated Education
Keywords: Eğitim; Hemşirelik Öğretimi