27 Mayıs otoritesinin medya temsilinde Öncü Gazetesi - Toklucuoğlu, Ahmet (My University, 2013)
Otoriter medya kuramı, otoriter yapıların hüküm sürdüğü siyasal sistemlerde, medyanın otorite buyruğu altında ve otorite için faaliyet yürütmesini açıklar. Bu kurama göre medyanın, yukarıdan aşağıya ve tek yönlü olarak hareket eden bir rolü vardır ve siyasi iradenin amaçlarına hizmet eder. Medyanın otorite ile kurduğu ilişki, otoritenin medyaya açtığı alanla açıklanabilir. Türkiye’de medyanın, otorite algısı ve değerlendirmeleri dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Bu yargı, 1960’dan günümüze değin özellikle darbe süreçlerine yoğunlaşan okumalarda ortaya çıkmaktadır. Medyanın otoriteye ilişkin algı ve değerlendirmelerinin bu bağlamda konjonktürel olduğu da ifade edilebilir. 27 Mayıs darbe süreci sonrasında ülke genelinde birçok gazete yayımlanmıştır. Öncü gazetesinin bu çalışmada merkeze alınması ve inceleme konusu yapılması, gazetenin fikir gazetesi olması, askerî yönetime yakın duruşu ve kendisine biçtiği toplumsal rolden dolayıdır. Bu çalışma, 27 Mayıs Otoritesinin Medya Temsilinde Öncü Gazetesi, otoriter medya kuramı bağlamında ve söylem analizi metodu ile 27 Mayıs darbesi sonrasında Öncü gazetesinin, darbe sonrası siyasal ve toplumsal yapıya yaklaşımını açıklamaya çalışmaktadır. Gazetesi, Otorite ve İktidar, Otoriter Medya, 27 Mayıs Darbesi

Authority media theory explains of how media operates under the authority and for the authority in circumstances over which authoritarian structures rule. For this theory, media has a role in one direction that goes from top to bottom and serves to goals of political will. The relation which media created with authority can be explained by the field which authority allowed for the media. Authority sense and appreciations of media in Turkey changes from period to period. This judgement can be observable especially in the studies focused on coup periods from 1960 to present day. In this context, sense and appreciations of media about authority could be seen as cyclical. Lots of national newspapers has emerged after the coup May 27. The reason why newspaper Öncü analysed and is at the center of this study is that it is a thought newspaper, its close position to military government and the social role assumed by itself. This study, Öncü Newspaper İn The Media Agency Of 27 May Authority, tries to clarify the approach of newspaper Öncü to post-coup political and social structure with the method of discourse analysis in the context of autoritarian media theory. Key Words: Öncü Newspaper, Authority and Power, Authoritarian Media, The Coup 27 May
Keywords: GazeteciliK; Gazeteler; Kitle İletişim Araçları; Öncü Gazetesi; Siyaset ve Yönetim; Sosyal Yönleri; Türkiye