Critical managerial attributes in the success of supply chain management: based on the strategic evolution of supply chain management - Yener, Müjdelen İpek (My University, 2003)
Artık günümüzde daha hızlı ürün geliştirme yeni beklenti standartları belirlemiş ve geleneksel yönetim yaklaşımları firmanın bu ortamdaki rekabetçiliğini arttırmak için yeniden düzenlenmiştir. Şirketler artık stratejik yanıtların yanında üretim esnekliği, taşıma, hız ve bilgi mevcudiyeti gibi alanlarda rekabet avantajları yaratmaya çalışmaktadır. Bu rekabet alanlarının tanınmasında, uygulamadaki yöneticiler ve akademik araştırmacılar, iş yönetimi konusunda daha entegre bir yaklaşımın gerekli olduğunu farketmişler ve çeşitli akademisyen ve uygulayıcıların önerdikleri gibi tedarik zinciri kullanışlı bir konsept olarak ortaya çıkmıştır. The Academic Alliance Forum (Akademik İşbirliği Forumu) (1999) şirketler arasındaki geleneksel rekabetin tedarik zincirlerinin tedarik zincirlerine karşı rekabet ettiği işletme modeline doğru değişmesi gerektiğini önermiştir. Bu yüzden şirketler her zamankinden daha verimli ve daha hızlı tepki veren tedarik zincirleri oluşturmaktadır, çünkü artık rekabet şirketler arasında değil tedarik zincirleri arasındadır. Fakat şimdi soru şirketler herhangi bir tedarik zinciri içinde yer almaya karar verdiklerinde birincil tedarik zincirinin ne şekilde kontrol edileceği, yaklaşılacağı ve yönetileceğidir. İşte bu noktada, stratejik tedarik zinciri yönetim düşüncesi sadece operasyonel verimlilik anlamında değil, işletme stratejisi olarak anlaşılmalıdır. Buna ek olarak, tedarik zincirindeki bu stratejik düşünmenin uygulamada ciddi eksikleri vardır. Tedarik zinciri düşüncesinin stratejik gelişimi öncelikle uygulamadakiler için açık olmalıdır ki onlar belirli stratejileri veya operasyonel işlemleri uygulamaya başlamadan önce tedarik zincirlerinin stratejik gelişim evresini anlayabilsinler. Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin tedarik zinciri stratejileri ve bunun performansa olan etkileri ile ilgili kavramsal bir çerçeve geliştirmek ve test etmektir. Spesifik olarak, tedarik zincirinin stratejik gelişiminin tanımlanması, tedarik zinciri yönetiminin başarısı üzerinde firmanın bu stratejik gelişimi ile birlikte yönetim yaklaşımlarının etkilerinin incelenmesidir. Bu araştırmanın özeti olarak, tedarik zincirlerinin, her biri yöneticilerine bağlı olarak çok farklı yapısal yaklaşımları olan bazı aşamaları olduğunu varsaymak yanlış değildir. Bunun sebebi herbirinin sahip olduğu farklı güç yaklaşımları, ve kendi tedarik zinciri üyelerine sahip olma ve kontrol etme yollarıdır. Tedarik zinciri ortamında, stratejik düşünme teorisinin uygulanması mevcut araştırmanın önemli bir katkısıdır. Mevcut araştırmanın diğer bir önemli katkısı da, tedarik zinciri yöneticilerinin algılama ve yaklaşım farklılıklarını analiz edecek bir çerçeve geliştirmektir. Bu araştırmanın sonuçlarının Türkiye'deki üretici firmaların tedarik zinciri yönetim uygulamalarına ışık tutması beklenmektedir. Bununla birlikte tedarik zinciri işinin yöneyim kısmı, büyük ölçüde lojistiğin entellektüel geleneklerinden alınmıştır, bu mevcut yaklaşım analizi, yöneticilerin rolü ve her stratejik gelişim yaklaşımı ile ilişkisi hakkındaki varsayımlar sebebiyle sahayı geliştirecek konseptler sunacaktır. Araştırmanın asıl uygulaması yöneticiler için kullanışlı bilgiler yaratmak ve stratejik seviye uygulamaları ile tedarik zinciri yönetiminin rekabetçi önemini vurgulamaktır. Araştırma açık bir şekilde tedarik zinciri stratejisnin toplam stratejinin bir parçası olması gerektiğini göstermektedir. Global kaynaklara, teknolojideki hızlı değişimlere ve artan rekabete doğru gitmek, tedarik zincirinin daha fazla sorumluluk almasını gerektirmektedir. Bununla birlikte, tedarik zinciri yönetiminin katkıları kurumsal planlamaya ve strateji oluşturmaya tam olarak dahil edilmedikleri sürece anlaşılmaz, ayrıca üst yönetim tarafından desteklenmedikçe tedarik zinciri yönetiminin katkısının gerçekleşmesi mümkün değildir.

The dynamics of faster product development set new expectation standarts and traditional managerial attributes are being revised to improve firm's competitiveness in this new environment. The companies are now looking to develop competitive advantages in areas such as manufacturing flexibility, transportation, speed, and information availability, along with strategic response. In recognition of these challenges, practicing managers and academic researchers have realized that a more integrated approach to conducting business is necessary and as suggested by various academicians and practitioners, supply chain has emerged as a usefull management concept. The Academic Alliance Forum (1999) suggests that traditional competition of company versus company is changing toward a business model where supply chains compete against supply chains. Companies are, therefore, construct ever more efficient and responsive supply chains because it will no longer be company competing with company, but supply chain competing against supply chain. But now the question is, how they will control, attribute and manage the primary supply chain itself, when companies decide to become involved in any supply chain. Here, the strategic supply chain management thinking must be understood not just in terms of operational efficiency, but must be understood as a business strategy. In addition, there are serious omissions in much of this strategic thinking approach in supply chain. The strategic evolution stages of supply chain thinking must be made clear first to the practitioners, to understand what the nature of their supply chains are, before they begin to attempt to implement particular strategies or operational practices within them. The purpose of this research is to develop and test a conceptual framework relating supply chain strategy of managers and effects on the performance. Specifically, defining the strategic evolution stages of the supply chain managers, examine the effects of managerial attributes along with these strategic evolutions of the firm on the success of supply chain management. As a summary of this reseach; it is safe to assume that there are some stages of supply chains, each have very different structural attributes by their managers. This is due to the particular types of power attributes they have, and the ways in which they own and control other supply chain members. Application of the theory of the strategic thinking in supply chain environment is an important contribution of the present research. Another important contribution of the present research will be to develop a framework to analyze the perception and attitute differences of supply chain managers. Results of this research is expected to shed light to supply chain managerial practices of manufacturing companies in Turkey. The management aspect of supply chain work, however, has largely drawn from the intellectual traditions of logistics, this present attribute analyses will present the concepts for developing the field because of implicit assumptions about the role of managers and the relationship of attributes with each strategic evolution. The ultimate implication of the research is to generate useful knowledge for managers and emphasize the importance of the strategic level application and evolution of supply chain management. The research reviewed clearly indicates that supply chain strategy should be part of the overall strategy. The movement toward global sourcing, rapid changes in technology, and increased competition requires supply chain to assume more responsibility. However the contributions of supply chain management cannot be realized unless they are fully participate in corporate planning and strategy formulation and also the contributions of supply chain management cannot be realized unless it is supported by the top management.
Keywords: Genel yönetim; Rekabet; Şirketler; Tedarik Zinciri Yönetimi; Üretim yönetimi