Babaeski (Kırklareli) yöresinin geleneksel halk ilacı kullanılan bitkileri - Alparslan, Duygu Fatma (My University, 2003)
Bu çalışma Babaeski (Kırklareli) yöresinde geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Temmuz 2001 - Haziran 2002 tarihleri arasında özellikle bitkilerin yetişme dönemleri olan mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında yörede toplam 44 gün süren arazi çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırma esnasında yöredeki 4 belde ve 31 köyün hepsine gidilerek, ilaç olarak kullanılan bitkilerden örnekler toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, tedavide kullanılışları, yararlanılan kısımları, ilaçların hazırlanışı, uygulanış şekilleri, dozları, uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan bu örnekler Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu'nda bulunmaktadır (MARE). Yörede toplanan 202 bitkinin teşhisi sonucunda 64 türden geleneksel halk ilacı olarak yararlanıldığı saptanmıştır. Bunlardan 47 tür yabani, 17 tür ise yörede yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkiler ve bunların tedavideki yöresel kullanılışları metin içinde sunulmuştur. Babaeski yöresinde kaydedilen bitkiler en çok böbrek ve mide rahatsızlıklarının giderilmesinde, soğuk algınlığı tedavisinde, hemoroidlere karşı, şeker hastalığı, astım, bronşit, prostat ve romatizma tedavisinde kullanılmaktadır. This study was made to reveal the plants used as traditional folk medicine in Babaeski (Kırklareli). For this purpose, the field works have been done between July 2001 - June 2002, especially in March, April, May, June and July which are the periods of growth for the plants. This study was carried out for 44 days, in total. During this research, all the settlement centers (including 31 villages) have been visited, the specimens of the plants used as remedies have been collected and the information such as local names, ailmants treated or therapeutic effects, plant parts used, method of preparation, method of administration, dosage, duration of treatment have been recorded. The collected plants specimens are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE). As the result of the identification of 202 plant specimens, 64 species used as traditional folk medicine, have been determined. Among them 47 species are wild and 17 species are cultivated plants. These plants and their local usage in treatment are presented in the text. The plants recorded in Babaeski are mostly used for kidney, stomach, prostate and rheumatism ailments, colds, hemorrhoids, diabetes, asthma and bronchitis.
Keywords: Bitkisel İlaçlar