Sıçanda gentamisin ile oluşturulan akut nefrotoksisite üzerine alfa melanosit stimülan hormonunun etkisi - Kolgazi, Meltem (My University, 2006)
1.ÖZET Gentamisin’e bağlı nefrotoksisitenin patojenezinde oksidan hasarın rolü olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, sıçanda gentamisin ile indüklenen nefrotoksisite üzerinde -melanosit stimülan hormonun (-MSH) olası yararlı etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Her iki cinsiyetten Sprague-Dawley sıçanlara (200-220 gr), 7 gün süreyle intraperitoneal (i.p.) fizyolojik tuzlu su (kontrol grubu; n=8) veya gentamisin sülfat (80 mg/ kg/ gün; n=8) uygulandı. Tedavi grubuna, 7 gün boyunca -MSH (25 g/ sıçan/ gün; i.p.) verildi. Sıçanlar 7. günde 24 saatlik idrar toplamak için metabolik kafeslere yerleştirildiler ve 8. günde dekapite edildiler. Hayvanlardan kan ve böbrek örnekleri alındı. Kanda üre nitrojeni (BUN) ve kreatinin düzeyi ölçümleri yapıldı. Böbrek örneklerinde lipid peroksidasyonu (LP), glutatyon (GSH) düzeyi ve myeloperoksidaz aktivitesi (MPO) ölçümleri ve histolojik değerlendirme yapıldı. 24 saatlik idrar örneklerinde, idrar hacmi ve kreatinin ölçümleri yapıldı ve kreatinin klirensi hesaplandı. Sonuçlar: Gentamisin grubunda BUN ve kreatinin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken kreatinin klirensi değerleri azalma gösterdi. -MSH tedavisi, bu parametreleri değiştirmedi. Histolojik incelemede, kontrol grubunda normal morfoloji, gentamisin grubunda yaygın lökosit infiltrasyonu, yoğun vazokonjesyon, glomerüllerde şiddetli hasarla beraber yaygın tubuler nekroz gözlendi. -MSH tedavisi böbrek hasarını ve tubuler nekrozun şiddetini azalttı. -MSH tedavisi böbrekde gentamisin’e bağlı artmış mikroskopik skor değerini, LP düzeyini ve MPO aktivitesini anlamlı derecede azalttı. Gentamisin grubunda kontrol grubuna göre azalmış olan böbrek GSH değeri de -MSH tedavisiyle kontrol düzeyine yükseldi. Tartışma: -MSH tedavisi gentamisin ile indüklenen renal hasarda koruyucu etki gösterdi. -MSH tedavisi gentamisin ile indüklenmiş doku nötrofil infiltrasyonu ve LP’deki artış ile glutatyondaki azalmayı da engelledi. Ancak, peptid gentamisin’e bağlı böbrekteki fonksiyonel bozulma üzerine anlamlı bir etki göstermedi. 1.

It has been demonstrated that oxidant damage is involved in the pathogenesis of gentamicin-induced nephrotoxicity. The study aimed to investigate the putative beneficial effect of -MSH on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Materials and Methods: Sprague Dawley rats of both sexes (200-220 g) received saline intraperitoneally (i.p.) (control group; n=8) or gentamicin sulphate (80 mg/ kg/ day) (n=8) alone or with -MSH (25 g/ rat/ day; i.p.) for 7 days. All rats were placed in metabolic cages to collect urine for 24 hours and were decapitated on the 8th day. Blood was collected to measure blood urea nitrogen (BUN) and creatinine levels. Kidney samples were taken to determine lipid peroxidation (LP), glutathione (GSH) levels, myeloperoxidase (MPO) activity and for microscopic evaluation. Urine volume and creatinine levels were measured to calculate the creatinine clearance. Results: In gentamicin group, the serum BUN and creatinine levels were significantly higher and the creatinine clearance values were lower than those of the control group. -MSH treatment did not change these parameters. The microscopic examination revealed a normal morphology in the control group, whereas there was widespread leukocyte infiltration, vasocongestion and severe injury in the glomeruli along with tubuler necrosis in gentamicin group. Kidney MPO activity and LP levels and the micrsocopic score of gentamicin group which were significantly higher than those of the control group, were all reversed by -MSH. Decreased kidney GSH level in gentamicin group was also attenuated by -MSH. Discussion: -MSH has a protective effect on gentamicin-induced renal injury. It prevents the increase in kidney neutrophil infiltration and LP, also the decrease in tissue GSH content. However, the peptide does not seem to show any significant effect on gentamicin-induced kidney dysfunction.
Keywords: FİZYOLOJİ; TIP-MİKROBİYOLOJİ