Ultraviyole flekso mürekkeplerinkarboksimetil selüloz ve polivinil alkol ilekaplanmış kartonların basılabilirlikleriüzerindeki etkilerinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı; Karboksimetil selüloz (CMC) ve Polivinil alkol (PVOH) ile kaplanmış kartonlarda Ultraviyole (UV) flekso mürekkeplerin kullanımının baskı kalitesi üzerindeki etkisini karşılaştırmaktır. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada % 5 oranında Karboksimetil Selüloz, %5 ve % 10 oranında PVOH kullanarak yüzey tutkalı hazırlanarak ticari baz karton yüzeyine kaplanmış ve oda şartlarında tam kurumaları gerçekleştirilmiştir. Kaplanmış baz kartonların yüzey pürüzlülüğü, yüzey kontakt açıları, cobb ve gloss değerleri ölçülmüştür. İkinci aşamada, kaplanmış baz kartonların üzerine hem Su bazlı flekso mürekkebi hem de UV flekso mürekkebi kullanılarak test baskıları gerçekleştirilmiştir. Kaplanmış baz kartonlar üzerindeki basılmış zemin alanlarından; baskı densite, L*a*b* ve baskılı gloss değerleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler PVOH kullanılarak kaplanmış kartonların yüzey düzgünlüğünün, CMC kullanarak kaplanmış kartonlardan daha iyi olduğu, fakat ıslanmaya karşı gösterdikleri direncin daha az olduğunu göstermiştir. PVOH kaplanmış kartonlarda elde edilen baskı kalitesi ile CMC kullanılarak kaplanmış kartonlardan elde edilen baskı kalitesi arasında dikkate değer bir farka rastlanmamıştır. UV mürekkep kullanılarak gerçekleştirilen baskılardan elde edilen baskı densitesi, delta gloss, chroma değerlerinin su bazlı mürekkeplere göre daha yüksek çıkması UV mürekkeplerin baskı kalitesini arttırdığı sonucunu ortaya koymuştur.

The aim of this work is to compare the effect of Ultraviolet (UV) flexo inks used in the paperboards coated with carboxymethyl cellulose (CMC) and Polyvinyl alcohol (PVOH) on the printing quality. The study was made at two stages. At the first one, the surface sizing prepared using 5 % of carboxymethyl cellulose, 5 and 10 % of PVOH was coated on the surface of base paperboard and fully dried at the room temperature. The surface roughness, contact angles, cobb and gloss values of the coated base paperboard were measured. At the second stage, the test printings using both water based flexo ink and UV flexo ink on the coated base paperboard were carried out. The print density, L*a*b* and gloss values (printed) were evaluated on the printed surface areas in the coated base paperboards. The obtained results showed that the surface smoothness of the paperboards coated by PVOH was better than the one coated using CMC, but their resistance to wetting was smaller. The printing quality between the paperboards coated by PVOH or CMC was not significantly different. The print density, delta gloss and chroma values of printings attained using UV ink were higher compared to water based ink, revealing that the UV inks increased the printing quality.
Comparison of into the effects of ultraviolet flexo ink on printability of the paperboards coated with carboxymethyl cellulose and polyvinyl alcohol