Çeliklere gaz altı kaynağının uygulanması - Geçmen, İnan (My University, 2006)
Gaz altı kaynağında kaynak akım şiddeti, kaynak gerilimi, kaynak pozisyonu, koruyucu gaz cinsi ve kaynak ilerleme hızı dikiş geometrisine önemli etkiler yapmaktadır. Bu parametrelerin dikiş boyutuyla olan ilişkisinin ortaya çıkarılması endüstriyel uygulayıcılar için önemlidir. Birleştirilecek parça boyutuna göre paso sayısının tespit edilmesi ve her paso çekilirken kaynak parametrelerinin bilinmesi kaynak tasarımcısının işini çok kolaylaştırır. Bu çalışmada St-52 malzemeye SG2 teli kullanılarak küt alın kaynağı ve levha üzeri dikiş çekilmiştir. Bu uygulamalarda farklı akım, gerilim ve kaynak ilerleme hızı parametreleri seçilmiştir. Daha sonra bu dikişlerin genişlik, taşan yükseklik, nüfuziyet derinliği ve yüzey temas açısı değerleri ölçülerek bu parametre değişimlerinin dikiş geometrisine etkileri incelenmiştir.

In the Gas Metal Arc Welding, the welding current intensity, current voltage, the position of the current, the shelding gas type and welding speed function important effects to the feeler metal shape. Revealing the relation between the parameters and feeler metal shape length is important for Industrial Welder . Examining the pass number according to the part’s length which will be united and knowing the welding parameters while every pass is occuring make the Welding Designer’s work easy. In this study, with using SG2 wire to the St-52, the square-groove weld and fillet weld on panel is made. In these applications, different current, intensity, and welding speed parameters are chosen. Then, as measuring feeler metal width, overfloewed height, the depth of effectiveness and the plane contact angle’s numbers, these paramaters’ variations effects to the feeler metal are examined.
Keywords: Çelik_Metal İşleme; Metal Eğitimi