Siyasi propaganda açısından 18 Nisan 1999 genel seçimi ve medya - Uğur, Bedrettin (My University, 2000)
Siyasi Propaganda açısından 18 Nisan 1999 Genel Seçimi ve Medya konulu çalışma ile; medya açısından önemli gelişmelerin yaşandığı bu döneme ait olayların tespiti, değerlendirilmesi ve sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Siyasal ilteşim açısından medyanın önceliğinin artık vazgeçilmez kabul edildiği bu dönemde Türk medyasının siyasal propaganda açısından seçim dönemlerinde oynadığı rolün araştırılmasının özellikle Medya-Siyaset ilişkileri açısından faydalı sonuçlar ortaya koyacağını düşündüğümüz için, medyada siyasi , kültürel, ekonomik ve mesleki anlamda yaşananların dikkat çeken yönleri, basın özgürlüğü, kamuoyu, demokratik yaşam açısından incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda ; Medyanın kamuoyun oluşturma ve seçmenin oy verme davranışları üzerindeki etkisinden yola çıkılarak bu dönemde yayın poltikilarının oluşturulması sırasında medyanın asıl işlevinin gözardı edildiği, harercilik ilkelerinden sapıldığı, haberin taraflı ve objektiflik ilkesinden uzaklaşılarak verilidiği özellikle yazılı basının siyasi partilerin yayın organı gibi kullanıldığı; Medya sahip ve çalışanlarının asıl işlevlerini bir yana bırakarak objektiflikten uzak, bazı olayları gizleyerek, bazı olayları görmezden gelerek bazılarını ise farklı yansıtarak kendi çıkar ilişkilerine hizmet ettikleri gözlenmiş; Medyanın sermaye yapısında son yıllarda yaşanan değişimle birlikte tekelleşme ve holdingleşme eğilimi sonucunda medya sahipleri ile siyasetçiler arasında çıkar ilişkilerinin arttığı ve birbirine bağımlılığın tehlikeli boyutlara ulaştığı belirlenmiş; Medyanın seçmen davranışlarını baskı altına alarak istediği yöne çevirmek amacıyla harcadığı çabanın büyük oranda sonuçsuz kaldığı, medyanını seçmenin oyu üzerindeki etkisinin abartıldığı ve medyanını hem siyasal iletişim hem de siyasi propaganda aracı olarak bilinçsiz olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

By the study of The April 18th 1999 Elections From the Political Propaganda Perspective, determining the significant events in the developing media period, evaluating and researching its conclusions were aimed. I have thought that researching the role of Turkish Media in the election period from the political propoganda perspective would be valuable on the eye of Media-Politics relations where the media priority is widely accepted. The attention grabbing events in the media are examined by political, cultural and economical aspects as well as relevantly freedom of press, public opinion and democratic society standarts. At the end of this study these have been determined ; Media's publicity making and its influence on the voter's elective behaviours, Paying insufficient attention to the core functions of media while performing broadcast policies, Deviating from news principles and going away from unbiased news and objectivity, Especially in the print media, becoming a publication of political parties, Leaving the core functions of media and far from objectivity, the media owners' and its employees' are hiding and ignoring some events and sometimes reflecting them different from reality for their own goods, Along with the developing capital structure of media in the recent years, at the termination of monopoly and becoming holding company tendency, the increasing self-interest relations between the media owners and politicians, and reaching out the danger limits on the dependency of each other, The failure of media on keeping the voter's behaviours under its thumb, exaggerating the influency of media on electors' votes, and unintentionally usage of media as a political communication and propoganda tool.
Keywords: Medya; SEÇİMLER-TÜRKİYE--MEDYA ETKİSİ; Siyasi Partiler-propaganda