Platon’da adalet kavramının temellendirilmesi - Demir, Ata (My University, 2006)
Platon’da Adalet Kavramının Temellendirilmesi Platon, m.ö. 427 yılında tanınmış bir ailenin çocuğu olarak Atina’da doğdu. Avrupa’nın büyük üniversitelerine öncülük eden, ölümünden sonra da asırlarca felsefe eğitiminin merkezi olan “Akademia”nın kurucusudur. Felsefeyi sistem haline getiren ilk filozoftur. Platon idealar ve gölgeler âlemi olmak üzere âlemi ikiye ayırır. Tanrısal öğeler olan idealar âleminde mutlak adalet bulunmaktadır. Akıl, öfke ve arzulardan oluşan insan ruhu idealardan gelmiştir. Aklın yönettiği bir ruhta ideaların bilgisi açığa çıkar. Bu, adil filozofun ruhudur. Adaletli filozof idealardan aldığı evrensel adalet bilgisini ideal devletine uygular. Yönetici asker ve yığından oluşan üç sınıflı devlette her birey ve sınıfın görevini tam yapmasıyla adaletli devlet gerçekleşir. Böylece adalet kavramını tanrısal idealarla psikolojik ve sosyolojik olarak temellendirir.

Establishing the Term “Justice” by Platoon Platoon was born in Athens in B.C. 427 as the son of a well-known family. He was the founder of “Academia” that pioneered major universities in Europe and also which became the education centre of philosophy for centuries after his death, too. Platoon divides the world into two parts as the world of ideas and the world of shadows. Absolute justice is found in the world of ideas that are divine components. Human soul made up of mind, wrath and desire comes from ideas. The knowledge of ideas appears in the soul which is run by the mind. This is the soul of the philosopher with justice. The fair philosopher applies the universal knowledge of justice emerged by these ideas to the ideal government. Government of justice comes true if each individual and each class in the government formed of administrators, military and the crowd classifications, accomplishes the tasks given efficiently. As a result / therefore, he establishes the term “justice” psychologically and sociologically with the divine ideas.
Keywords: Ahlak Felsefesi; Felsefe; Felsefe_Din; Platon, İ.Ö 427-347