Gestasyonel diyabet yönetiminde eczacının rolü - Kaya, Pırıl (My University, 2021)
Amaç: Yapılan araştırmanın amacı, yeni gestasyonel diyabet (GDM) tanısı almış hastaların tedavi profillerinin belirlenmesi ve bu hastaların tedavisinde eczacının rolünün değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Randomize ve prospektif çalışmamız bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran yeni tanı almış gestasyonel diyabet hastalarında yapıldı. İki ay takip edilen hastaların verileri değerlendirilerek eczacının verdiği eğitimin hastanın çıktılarına etkisi incelendi. Bulgular: Çalışmaya yaşları 20 ile 41 arasında değişmekte olup, 31,76±5,11 yaş ortalaması olan toplam 80 kadın (n:40 kontrol; n:40 çalışma) dahil edilmiştir. Çalışma grubunda eğitim öncesine göre eğitim sonrası açlık kan şekeri (AKŞ) ölçümündeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur; ancak iki grup arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Her iki grupta da olguların eğitim öncesine göre eğitim sonrası glukozillenmiş hemoglobin A1c (HbA1c) ölçümündeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur; fakat iki grup arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Kontrol grubu olgularında eğitim öncesine göre eğitim sonrası diyet uyunç anketi, Morisky Uyum Ölçeği, hastalık ve ilaç bilgi düzeyi anketlerinden aldıkları puanlardaki değişimin çalışma grubu olgularına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Eczacıların GDM tedavisinde rol almalarının hastaların sağlık çıktılarına olumlu olduğu görülmüştür.

Objective: The aim of the study is to identify the treatment profiles of patients who have recently been diagnosed with gestational diabetes and to assess the pharmacist's role in the treatment of these patients.Materials and Methods: This randomized, prospective study, was performed on newly diagnosed gestational diabetes patients admitted to a training and research hospital. The impact of pharmacist-provided education on patient outcomes were assessed through a two-month follow-up period.Results: The study involved a total of 80 women (n:40 controls; n:40 interventions) with an average age of 31,76±5,11 years. At the pharmacist intervention group, the fasting blood glucose level measured after the intervention was significantly lower than the pre-intervention measurement; however, the differences observed for each group were not significant. HbA1c levels measured after the education were significantly lower than those measured before the intervention in both groups; however, the differences were not significant. Patients in the routine care group scored significantly lower on the post-education diet compliance questionnaire, Morisky prescription adherence scale, and disease and drug knowledge questionnaires than patients in the pharmacist intervention group.Conclusion: Participation of pharmacists in GDM care has a positive impact on patient health results.
Keywords: clinical pharmacist; Diabetes Mellitus; Eczacılık; Gestasyonel diyabet; Hasta eğitimi; HbA1c; HbA1c Gestational diabetes; ilaç uyuncu; klinik eczacı; medication adherence; Patient education; Pharmacy; Şeker Hastalığı