Sınıf II bölüm 1 vakalarda modifiye “Elastic bite block” apareyinin etkilerinin klinik ve sefalometrik olarak incelenmesi - Pamukcu, H. Binnur (My University, 2002)
Bu çalışmada, kliniğimizde geliştirdiğimiz modifiye EBB (Elastic Bite Block) apareyinin, bir yıl sonundaki iskeletsel ve dişsel etkileri lateral sefalometrik film analizleriyle incelenmiştir. Araştırmamız aktif büyüme gelişim döneminde, iskeletsel Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyon gösteren bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tedavi grubu 25 birey, kontrol grubu 20 birey olmak üzere çalışma grubu toplam 45 bireyden oluşturulmuştur. Bu bireylerden tedavi öncesi ve tedavi sonrası, kontrol öncesi ve kontrol sonrası alınan sefalometrik filmler araştırmamızın gerecini oluşturmaktadır. Olguların seçiminde bireylerin peak büyüme gelişim döneminde olmasına, mandibular retrognatiye bağlı iskeletsel Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip olmasına, Y aksı yönünde ya da sagital büyüme paterni göstermesine ve ovejetin 5 mm'den büyük olmasına dikkat edilmiştir. Tedavi ve kontrol süresince meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacı ile lateral sefalometrik film analizleri için 9 açısal, 19 doğrusal toplam 28 parametre ölçülmüştür. Her grup içindeki bireylere ait tedavi veya kontrol öncesi ve sonrası değerler arasındaki farkların grup içi istatistiksel önemi Wilcoxon testi ile belirlenmiştir. Tedavi ve kontrol grupları arasındaki farkların istatistiksel önemi ise Mann Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Sefalometrik inceleme sonucu modifiye EBB apareyinin etkisine bağlı önemli değişiklikler şöyledir: İskeletsel olarak üst çenenin sagital gelişimi frenlenmiş, alt çenenin sagital gelişimi artmıştır. Vertikal değişiklikleri gösteren parametrelerde anlamlı bir değişikliğe rastlanmamıştır. Dişsel olarak üst keser dişleri palatinale eğimlenmiş ve geriye hareket etmiştir. Üst büyük azı dişleri distal yönde hareket etmiş ve gömülmüşlerdir. Alt büyük azı dişleri meziale hareket etmiş ve uzamışlardır. Alt keser dişler gömülmüş ve mandibular kaide ile birlikte öne hareket etmiştir. Keser dişler arası açı artmış, overjet ve overbite azalmıştır. Sonuç olarak, modifiye EBB apareyi ile iskeletsel Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyon, yüzün vertikal boyutu artmadan üst çenenin ve üst dişlerin geriye, alt çenenin ve alt dişlerin ileriye hareketi ile iskeletsel ve dişsel Sınıf I ilişkiye geçmiştir. CEPHALOMETRIC AND CLINICAL INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF MODIFIED ELASTIC BITE BLOCK APPLIANCE IN CLASS II DIVISION 1 CASES

In this study, the skeletal and dental effects of modified EBB (Elastic Bite Block) appliance was investigated by lateral cephalometric films on Class II division 1 cases that were in active growth period. The study material consisted of lateral cephalometric films that have been taken before and after treatment and control periods. The treatment group consisted of 25 patients and the control group consisted of 20 patients. Patient charecteristics were; skeletal Class II division 1 malocclusion caused by retrognatic mandible, having normal or sagittal growth pattern, being in active growth period, having at least 5 mm overjet. In order to define the changes taking place in the treatment and control groups, lateral cephalometric films have been analyzed. For the cephalometric analysis 28 parameters ( 9 angular and 19 linear ) have been measured. The statistical significance of the changes in the measurements during the observation period of each patient in both groups has been determined by Wilcoxon test. The statistical significances between the treatment and control groups have been compared by the Mann Whitney U test. After the analysis of the lateral cephalometric films, the important changes achieved by modified EBB appliance were as follows: Sagittal growth potential of maxilla was inhibited, sagittal growth of the mandible was stimulated. Vertical parameters showed no significant change. Upper incisors were distalized and uprighted. Upper molars were distalized and intruded. Lower incisors were intruded and moved forward with the mandible, lower molars moved mesially and extruded. Interincisal angle increased, overjet and overbite decreased. As a result, with modified EBB appliance, skeletal Class II division 1 malocclusion became skeletal and dental Class I relation by distalization of maxilla and maxillary teeth and forward movement of mandible and mandibular teeth without any increase on vertical dimension.
Keywords: Diş Hekimliği-tedavi; Ortodonti