Okul öncesi 5-6 yaş grubu çocukların akran ilişkileri ile annelerinin ebeveynliğe yönelik özyeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu araştırmada, annelerin özyeterlik algılarının okul öncesi 5-6 yaş grubu çocukların akran ilişkilerine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, 5-6 yaş grubu (kız= 96, erkek= 104) 200 çocuk ve annesi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Ladd ve Profile Çocuk Davranış Ölçeği, Akranlarının Şiddetine Maruz Kalma Ölçeği ve Ebeveynliğe Yönelik Tutum Ölçeği-Anne Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre annelerin özyeterlik algıları ile çocukların saldırganlık, dışlanma, korkulu-kaygılı olma, aşırı hareketlilik ve akran şiddetine maruz kalma değişkenleri arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca annelerin özyeterlik algılarının çocukların saldırganlık, dışlanma, korkulu-kaygılı olma, aşırı hareketlilik ve akran şiddetine maruz kalma düzeylerini anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Annelerin özyeterlik algıları ile çocukların olumlu sosyal davranış ve sosyal olmayan davranış düzeyleri arasındaki ilişkinin anlamlı olmadığı görülmüştür.

The purpose of this study was to investigate the effect of self – efficacy perception of mothers’ towards parenting on the peer relations of children aged between 5 and 6. The sample group of this study comprised of 200, 5 – 6 year old children (girls= 96, boys= 104), and their mothers. The Ladd and Profilet Child Behaviour Scale, the Peer Victimisation Scale and the Parenting Sense of Competence Scale – Mother Form were used to collect data of this study. Study results concluded that there was a negative significant relationship between the level of self-efficacy perceived by mothers towards parenting and variables of aggression, exclusion, fearful-anxiety, hyperactivity, and peer victimisation of their children. Another conclusion obtained from this study was that the level of self-efficacy perceived by mothers towards parenting had a predictor effect on their child’s level of aggression, exclusion, fearful-anxiety, hyperactivity, and peer victimisation. There was no significant relationship between the level of self-efficacy perceived by mothers towards parenting and their child’s level of prosocial and asocial behaviour.
Analysing mothers’ self-efficacy perception towards parenting in relation to peer relationships of 5-6 year-old preschool children
Keywords: Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyal Çalışma