Altı sigma ve sanayi uygulamaları - Uslu, Lütfi (My University, 2002)
Altı sigma bir kalite geliştirme yöntemidir. Toplam Kalite ve altı sigma yöntemleri benzerlik göstermelerine rağmen geniş bir perspektiften bakıldığında bazı farklar ortaya çıkmaktadır. Altı sigma somut ölçülebilir hedefler ortaya koyarak toplam kaliteye göre daha uygulanabilir bir yöntem olarak görülmektedir. Tezde; işletmelerdeki eksik yönlerin belirlenmesinden, bu eksikliklerin giderilmesine kadar tüm süreçler altı sigma yöntemleriyle ele alınarak ölçülebilir kazançların sağlanması vurgulanmıştır. Dünyada bir çok şirket altı sigma yöntemlerini kullanarak çok kısa sürelerde inanılmaz sonuçlar elde etmişlerdir. Çalışmamızda dünyadaki ve ülkemizdeki önde gelen işletmelerin altı sigmaya verdikleri önem ve bu uygulamalar ile sağladıkları yararlar incelenmiştir. Ayrıca bu tezde bir işletmeye altı sigma yöntemi uygulanarak iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

Six Sigma is a quality improvement method. Although total quality management and six sigma methods seems to be same, some differences appear after an extensive look. As six sigma brings up concrete and countable targets, it seems to be a more convenient way than total quality management. In the thesis, all the prosesses from determining the defective lines to removing these defective lines in the organisations are taken up by six sigma methods and it is emphasized that countable profits are provided. A lot of companies all over the world get unbelievable results in a very short time by using six sigma methods. In our study, the importance that has given to six sigma by foremost organisations on the world and in our country and benefits that provides with these applications are investigated. Besides, in this thesis, six sigma is applied to a firm for improving it.
Keywords: Altı Sigma; Kalite Kontrolü