İstanbul gençlik ve spor il müdürlüğü’nün toplam kalite yönetimine geçiş sürecinde personelin yaklaşımının belirlenmesi - Alpullu, Aytekin (My University, 2006)
Çalışmamızda, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personelin Toplam Kalite Yönetimine geçiş çalışmalarının kurum personeli üzerinde bıraktığı etkilerini araştırmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplam Kalite Yönetimi uzmanlarınca hazırlanan ve okullarda uygulanan Toplam Kalite Yönetimi’ne ilişkin kırk bir sorulu anket formu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne uyarlanarak çalışan personele uygulanmıştır. Okul yerine kurum denmiştir. Seksen dokuz erkek, yirmi bir bayan toplam yüz on kurum çalışanına Toplam Kalite Yönetimine etki edecek olan faktörler 4 ana başlık altında toplanmış ve buna göre hazırlanan anket uygulanmıştır. Bu ana başlıklar; 1.Liderlik 2.Çalışanların geliştirilmesi ve katılımı 3. Tedarikçilerle ilişkiler 4. Müşteri odaklı organizasyon’dur. Kurumda çalışan personelin kişisel özelliklerine göre cinsiyetleri, yaş grupları, kurumda çalışma süreleri, görev unvanları ve eğitim seviyeleri açısından kurumlarında uygulanan toplam kalite uygulamasına bakış açılarında farklılıklar araştırılmıştır. Toplam Kalite Yönetimi bakışları arasındaki farklılıkları ortaya koyabilmek için uygulanan anketin sonuçlarını bilgisayar yardımıyla değerlendirme yapılmıştır. Araştırmamızın sonucuna göre; kurum personelinin cinsiyetleri, yaş grupları, kurumda çalışma süreleri, kurumdaki görevleri ve eğitim düzeyleri ile kurumlarında uygulanan toplam kalite yönetimine bakışlarında farklılıklar bulunmuştur.

The research is about, how the İstanbul Youth and Sport Management’s employees react the new system of Total Qualıty Management. The fourty-one questıonare survey used on employees whose work in İstanbul Youth and Sport Management. Results show that, employees said an institution not a school. On survey, used eighty-nine male and twenty-one female of total one hundred and ten employees and four factors of Total Qualıty Management effects the employees. These four factors are: 1.Leadership 2.Develop of employee’s work and join their work 3.Relationship with the organizations who work together 4.Customers come first in the organization Research made on institution personnel’s age groups, time of works, level of educations how effects their view of Total Quality Management Computer system used for survey results to show the view of differences on Total Quality Management. In conclusion, the institution personnel’s age groups, genders, time of works, level of educations, and their duties made diferences on the way of look at the new system of Total Quality System.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Liderlik; Personel Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi