On transparency, what is being promised by the political parties in turkey in their general election manifestos - SARISOY, İDRİS; DOĞAN, MAHMUT (My University, 2022)
AbstractThe purpose of this study, to determine the distribution of discourses-promises on transparency in election manifestos of political parties that passed the 10% election threshold in eight general elections according to the distinction of trend slopes, party ideology (right-left) and ruling, opposing party between 1991-2015 in Turkey. Although many qualitative and quantitative studies have been conducted in the literature on the effects of the processes and results of the transparency issue after 2000, there is no study encountered analyzing the transparency discourses-promises in the statements. 28 election manifestos were analyzed with content analysis method in terms of \"discourse-promise of transparency\". As a result, 258 transparency discourse promises were identified. 146 of them are administrative, 84 are financial and 28 are political transparency. In administrative transparency, providing and obtaining information and the activities of public institutions; in financial transparency, use of resource and bids; in political transparency, in line with the expectations, the discourse-promise of transparency regarding the declaration of property of politicians has come to the fore. Although there is no difference between right and left parties in terms of the discourse-promise of transparency in the statements, especially after 2000, opposition parties have a clear advantage over the ruling parties.Keywords: Transparency, Election Manifestos, Content Analysis.ÖzBu çalışmanın amacı, Türkiye’de 1991-2015 yılları arasındaki 8 genel seçimde %10 seçim barajını geçen siyasi partilerin seçim beyannamelerinde şeffaflıkla ilgili söylemlerinin-vaatlerin trend eğimi, parti ideolojisi (sağ-sol) ve iktidar-muhalefet partisi ayrımına göre dağılımın belirlenmesidir. Literatürde, 2000’den sonra şeffaflık konusunun süreçlerinin ve sonuçlarının etkilerini konu alan çok sayıda nitel ve nicel çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, seçim beyannamelerindeki şeffaflık söylemlerini-vaatlerini analiz eden herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. 28 genel seçim beyannamesi \"şeffaflık söylemi-vaadi\" açısından nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda toplam 258 şeffaflık söylemi-vaadi tespit edilmiştir. Bunların 146’sı idari, 84’ü mali ve 28’i de siyasi şeffaflık niteliğindedir. İdari şeffaflıkta, bilgi verme ve bilgi edinme ile kamu kurumlarının faaliyetleri; mali şeffaflıkta, kaynak kullanımı ve ihaleler; siyasi şeffaflıkta da, beklentilere uygun şekilde, politikacıların mal bildirimiyle ilgili şeffaflık söylemi-vaadi ön plana çıkmıştır. Seçim beyannamelerindeki şeffaflık söylemi-vaadi bakımından sağ-sol partiler arasında herhangi bir fark olmadığı halde, özellikle 2000’den sonra, muhalefet partilerinin iktidar partilerine karşı açık bir üstünlüğü vardır.Anahtar Kelimeler: Şeffaflık, Seçim Beyannameleri, İçerik Analizi.

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 1991-2015 yılları arasındaki 8 genel seçimde %10 seçim barajını geçen siyasi partilerin seçim beyannamelerinde şeffaflıkla ilgili söylemlerinin-vaatlerin trend eğimi, parti ideolojisi (sağ-sol) ve iktidar-muhalefet partisi ayrımına göre dağılımın belirlenmesidir. Literatürde, 2000’den sonra şeffaflık konusunun süreçlerinin ve sonuçlarının etkilerini konu alan çok sayıda nitel ve nicel çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, seçim beyannamelerindeki şeffaflık söylemlerinivaatlerini analiz eden herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. 28 genel seçim beyannamesi “şeffaflık söylemi-vaadi” açısından nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda toplam 258 şeffaflık söylemivaadi tespit edilmiştir. Bunların 146’sı idari, 84’ü mali ve 28’i de siyasi şeffaflık niteliğindedir. İdari şeffaflıkta, bilgi verme ve bilgi edinme ile kamu kurumlarının faaliyetleri; mali şeffaflıkta, kaynak kullanımı ve ihaleler; siyasi şeffaflıkta da, beklentilere uygun şekilde, politikacıların mal bildirimiyle ilgili şeffaflık söylemi-vaadi ön plana çıkmıştır. Seçim beyannamelerindeki şeffaflık söylemi-vaadi bakımından sağsol partiler arasında herhangi bir fark olmadığı halde, özellikle 2000’den sonra, muhalefet partilerinin iktidar partilerine karşı açık bir üstünlüğü vardır
Türkiye’de siyasi partiler genel seçim beyannamelerinde şeffaflıkla ilgili neler vaat ediyor
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Transparency; Election Manifestos; Content Analysis; DEMOCRATIC PERFORMANCE; ELECTORAL PROMISES; DECISION-MAKING; GOVERNMENT; PLEDGES; FULFILLMENT; POLICY; INFORMATION; ACCOUNTABILITY; DETERMINANTS; Şeffaflık; Seçim Beyannameleri; İçerik Analizi; Transparency; Election Manifestos; Content Analysis