Teknoloji-donanımlı ve kazanım-odaklı öğrenme ortamı envanterinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı Aldridge, Dorman ve Fraser (2004) tarafından geliştirilen Technology-Rich Outcomes-Focused Learning Environment Inventory (TROFLEI) ölçeğini Türk kültürüne uyarlamaktır. Çalışmaya 16 liseden toplam 985 öğrenci katılmıştır. Türkçe dil eşdeğerliği sağlandıktan sonra açımlayıcı faktör analizi ile ölçeğin yapı geçerliği incelenmiş ve ardından doğrulayıcı faktör analizi ile özgün ölçeğin modeli test edilmiştir. Ölçeğin güvenilirliğine ilişkin Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı, düzeltilmiş madde-toplam korelasyonu hesaplanmış ve üst %27 ile alt %27 grupların madde ortalamaları arasındaki farkların anlamlılığı incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda 80 madde içeren özgün TROFLEI’nin Türkçe formu 77 maddeden oluşmuş 3 madde ölçekten çıkarılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi 10 faktörlü orijinal yapıyı desteklemiştir. Bu faktörler: Öğrenciler Arası Uyum, Öğretmen Desteği, Katılım, Araştırma, Görev Bilinci, İşbirliği, Sınıf içi Demokrasi ve Eşitlik, Farklılaşma, Bilgisayar Kullanımı ve Ergen Kültürü olarak sayılabilir. Uyum indeksleri model ve veri arasında iyi uyum olduğunu göstermektedir. Faktörlerin Cronbach alfa katsayıları 0.81 ile 0.92 arasında, düzeltilmiş madde-toplam puan korelasyonları 0.33 ile 0.67 arasında değişmektedir. T testi sonuçları, üst % 27 ile alt % 27 grupların madde ortalamaları arasındaki tüm farkların anlamlı olduğunu göstermiştir. Sonuçlar TROFLEI’in Türkçe formunun psikometrik özelliklerinin çok iyi olduğunu ve ölçeğin geçerlik ve güvenirliğinin yüksek düzeyde sağlandığını göstermiştir.

The purpose of the study was to investigate the reliability and validity of a Turkish adaptation of Technology-Rich Outcomes-Focused Learning Environment Inventory (TROFLEI) which was developed by Aldridge, Dorman, and Fraser. A sample of 985 students from 16 high schools (Grades 9-12) participated in the study. Translation process followed translation committee, back translation, and decentralizing methods by teacher educators. Once equivalency of the Turkish form was established, the construct validity of the scale was examined with exploratory factor analysis followed by the confirmatory factor analysis which tested the original scale model. Additionally, Cronbach alpha correlation coefficients, corrected item-total correlations, and t-tests between items’ means of upper 27%-lower 27% points were calculated. In contrast to original 80 items scale, Turkish form of TROFLEI consisted of 77 items after 3 items were dropped. Exploratory and confirmatory factor analysis results supported the original 10 factor structure. The Cronbach alpha coefficients varied between 0.81 and 0.92. Corrected item-total correlations ranged from 0.33 to 0.67. According to t-test results, differences between each item’s means of upper 27% and lower 27% points were significant. Goodness of fit indices of confirmatory factor analysis indicated a good fit between the original model and data (χ2 /sd=2,95, RMSEA=0.051, RMR=0.078, SRMR=0.056, CFI=0.97, TLI=0.97). The results of this research provide strong evidence of the sound psychometric properties of Turkish form of TROFLEI.
Validity and reliability of the Turkish form of technology-rich outcome-focused learning environment inventory
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları