Türkiye'deki ceza davalarının istatistiksel analizi - Ay, Sevil (My University, 2017)
Suç; hukuki değerlerin ihlali niteliği taşıyan ve toplumsal düzenin devamı açısından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Hukuki süreçler sonucu suçluluğu kesin olarak ispat edilen kişinin mahkemece mahkumiyetine karar verilir.Bu kişi hakkında mahkemece para cezası, hapis cezası veya güvenlik tedbiri tanzim edilir.Suç ve suçluyla mücadelede durum tespiti yapmak ilk adımdır. Bu nedenle 2012 yılı verileriyle Türkiye’deki 81 il, mahkûm olan kişi sayısı/ şehir nüfusu oranları alınarak kümeleme analizi tekniği ile iller kümelenmiştir. Kümeleme tekniği olarak hiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Ward tekniği, hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden K-Means tekniği kullanılmıştır. Her iki teknikte de küme sayısı 7 olarak belirlenmiştir.Her iki teknikte de illerin tutarlı bir şekilde kümelendikleri, ward tekniği ile bir araya gelen illerin benzer şekilde K-Means tekniğinde de bir araya geldikleri görülmüştür.

Crime is an infringement of judicial values and an act that connected to security sanctions and punishment for the progress of social order. A person who committed crime is called criminal. In legal sense, it must be proved as a result of the legal process that the crime has been committed by someone to consider him/ her as criminal. The judge determines the conviction of a person who is convicted of the delinquency in the result of legal proceedings. The court assigns fines, imprisonment or security precautions about the person.Determining the situation is the first step of struggle against the crime. For this reason, 81 provinces of Turkey were clustered with clustering analysis technique by taking rates of the people convicted and population of cities with 2012 data. Ward technique is used as the hierarchical clustering method and K-Means tecnique is used as non-hierarchical clustering method as the clustering technique. The number of clusters has been determined 7 in both techniques.In both techniques, it has been observed that the provinces are clustered consistent and the provinces that come together with Ward technique, also come together in K-Means technique.
Keywords: Ceza davaları; Ceza hukuku; clustering analysis; conviction; İstatistikler; K-Means techniques; K-Means Tekniği; Kümeleme Analizi; Mahkûmiyet; Suç; Türkiye; ward technique; Ward tekniği