Hippoterapi simülatörü ile yapılan egzersiz programının inmeli hastalarda etkinliğinin araştırılması - Öztürk, Sergen (My University, 2019)
ÖZETÖztürk S. Hippoterapi Simülatörü ile Yapılan Egzersiz Programının İnmeli Hastalarda Etkinliğinin Araştırılması. Marmara Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ksek Lisans Tezi. İstanbul. 2019 (Danışman: Doç. Dr. Zübeyir SARI).Amaç: Çalışmamızın amacı, konvansiyonel rehabilitasyon programına dahil edilen hippoterapi simülatörü ile yapılan egzersizlerin inmeli hastaların denge, postüral kontrol, mobilite, fonksiyonel kapasite ve bağımsızlık düzeylerine olan etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası, inme tanısı almış 26 hasta dahil edildi. Hastalar, hippoterapi simülatörü grubu (HSG) (n=13) ve konvansiyonel egzersiz grubu (KEG) (n=13) olarak ikiye ayrıldı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrasında denge için Berg Denge Skalası (BDS), postüral kontrol için İnme İçin Postüral Değerlendirme Ölçeği (İPDÖ), mobilite için Süreli Kalk- Yürü Testi (SKYT) ve Rivermead Mobilite İndeksi (RMİ), fonksiyonel kapasite için 2 dk. Yürüme Testi (2-DYT) ve bağımsızlık düzeyi için Barthel GYA İndeksi (Bİ) ile değerlendirildi.Bulgular: Yaş ortalamaları HSG için 54,46± 14,5, KEG için 57,23± 8,09’ dur. Grup içi değerlendirmelerde KEG ve HSG için tedavi öncesi ve sonrası BDS, İPDÖ, RMİ, SKYT, Bİ ve 2-DYT sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Gruplar arası değerlendirmelerde İPDÖ, RMİ, SKYT, Bİ için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). BDS (p=0,004) ve 2-DYT (p=0,000) için HSG lehine istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı.Sonuçlar: Hippoterapi simülatörü ile yapılan egzersiz nmeli hastaların tedavisinde denge ve fonksiyonel kapasiteyi arttırmak için konvansiyonel egzersizlerle birlikte kullanılabilir.

ABSTRACTOzturk S. Efficacy of Hippotherapy Simulator Exercise Program in Stroke Patients. Marmara University, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master’s Thesis. Istanbul. 2019 (Doc. Dr. Zubeyir SARI).Purpose: The aim of our study is to investigate the effects of hippotherapy simulator exercises in addition to conventional rehabilitation program on the balance, postural control, mobility, functional capacity and independence levels of stroke patients.Materials and Methods: Twenty-six 18- 65 years patients with stroke were included in the study. Patients were divided into two groups as hippotherapy simulator group (HSG) (n = 13) and conventional exercise group (CEG) (n = 13). Patients were evaluated with Berg Balance Scale (BBS) for balance, Postural Assessment Scale for Stroke (PASS) for postural control, Rivermead Mobility Index (RMI) and Time Up- Go Test (TUG) for mobility, 2min. Walking Test (2mWT) for functional capacity and Barthel Index (BI) for the level of independence respectively before and after treatment.Results: The mean age was 54.46 ± 14.5 for HSG and 57.23 ± 8.09 for CEG. In the intra- group evaluations, statistically significant difference found between pre- and post- treatment BBS, PASS, RMI, TUG, BI and 2mWT results for the CEG and HSG (p<0,05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of PASS, RMI, TUG and BI (p>0,05). A statistically significant difference found in favor of the HSG for the BBS (p=0,004) and 2mWT (p=0,000).Conclutions: The exercise program with the hippotherapy simulator can be used with conventional exercises to increase balance and functional capacity in the treatment of stroke patients.
Keywords: Balance; Cerebrovasculer disorders; Denge; Egzersiz; Exercise; Hippoterapi; Hippotherapy; İnme Rehabilitasyonu; Serebrovasküler Hastalıklar; Stroke Rehabilitation