Din Eğitimi açısından inanç ve iman kavramları - Şahinoğlu, Nermin (My University, 2010)
nanç Eğitimi, İman, İnanç ÖZET DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN İNANÇ VE İMAN KAVRAMLARI İman, ibadet ve ahlâk dinin üç önemli unsurudur. Bunlardan iman hem ibadetlerimizin hem de ahlakımızın kaynağını oluşturmaktadır. İmanın öneminden dolayı birçok yazar ve araştırmacı iman konusunun derinliklerine dalıp, iman konusunda araştırmalar yapmıştır. Ancak yapılan bu çalışmalarda iman ve inanç kavramları daha çok kelamî bir perspektifle ele alınmıştır. İman’ı, kelamî bir perspektifle araştırma ve inceleme verimli bir tartışma alanı olsa da inanç eğitimi ve öğretimi için zengin bir malzeme sunamamaktadır. Araştırmamıza konu edindiğimiz iman ve inanç kavramları, din eğitiminin temel meselelerinden biridir. Bu çalışma inanç eğitimi alanındaki çalışmalara teorik bir zemin oluşturma amacı gütmektedir. Araştırmada konu, amaç ve yöntem giriş kısmında verilmekle beraber araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iman, inanç, itikat, şüphe gibi temel kavramlar ile bu kavramların Kur’an ve sünnet içerisinde kazandıkları manalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte İslâm ilâhiyatında imanla ilgili temel itikadî sorunlar konumuz bağlamında çalışmamız kapsamında yer almıştır. İkinci bölümde Anadolu halkının inanç kültürünün oluşumunda önemli rolleri bulunan ve etkisi hâlâ devam etmekte olan temel eserlerde iman esaslarının ne şekilde ele alındığı konu edilmiştir. Değerlendirme bölümünde ise iman ve inanç kavramları hakkında elde edilen tüm bu veriler din eğitimi açısından değerlendirilmiş, “nasıl bir inanç eğitimi” sorusuna cevaplar aranmıştır. Religious Education, Faith Education, Religious, Faith

CONCEPTS OF FAITH AND BELIEVE IN RELIGIOUS EDUCATION Faith, worship and ethics are the three major basis of religion. The Faith forms source of worships and ethics as well. Because of the importance of faith, many authors and researchers studied on faith. However, in these studies, faith and belief are treated from Kelam point of view. While this approach lead to rich discussions, its not offering much for teaching of belief. The concept of Belief and Faith which is the topic of this research, is the one of the main concerns of Religion Education. This reasearch is aimed to form theorical basis in the field of Belief Education. The subject, purpose and method of this research is given in introduction, besides research consist of three parts. In the first part, basic concepts like belief, faith, hesitation and their meanings in Quran and Sunnah are tried to be resolved. In addition, basic belief issues are covered in Islamic Thelogy. In the second part, how faith essences are treated in fundamental publications are covered which has playing important role in formation of Anatolia people’ belief culture. In conclusion, the concept of faith and belief are evaluated from religion education perspective and the question “how belief education should be” is tried to be answered.
Keywords: Din Eğitimi; İnanç Eğitimi; İslam Dini; Öğrenim ve Öğretim_Din